Az Egyesült Államok letörölné Hongkongot a pénzügyi világtérképről

Hongkong elveszítheti nemzetközi pénzügyi szerepét – figyelmeztette Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője Kínát a kedden tartott sajtókonferenciáján.

Forrás: MTI2020. 05. 27. 7:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

McEnany kifejtette: az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump „elégedetlen” azzal, hogy – szerinte – Kína meg akarja fosztani Hongkongot az autonómiájától.

„Nehéz elképzelni, hogyan maradhatna Hongkong továbbra is pénzügyi központ, ha Kína veszi át felette az ellenőrzést” – fogalmazta meg a Fehér Ház álláspontját a szóvivőnő.

Trump később – már jóval a sajtókonferencia után – újságíróknak azt mondta: az amerikai kormány még a héten döntést hoz a Kína elleni lépésekről. Arra a kérdésre, hogy a kormányzat vajon szankciókat tervez-e Kínával szemben, az elnök azt válaszolta: „azt hiszem, nagyon érdekesnek fogják találni. De most még nem akarok beszélni róla.”

Az elnök gazdasági főtanácsadója, Larry Kudlow a Fox televíziónak kedden este azt nyilatkozta: „Kína nagyon nagy hibát követ el”. Egyúttal leszögezte, hogy az Egyesült Államok szívesen látja bármelyik amerikai céget, amely visszatelepülne Hongkongból vagy Kínából.

„Mindent megteszünk azért, hogy megtérítsük a visszatérésük teljes költségét” – tette hozzá.

Az amerikai kormányzat nem először fejezte ki elégedetlenségét a kínai parlamentben pénteken előterjesztett, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezet miatt, s nem először figyelmeztette Kínát, hogy a törvény elfogadása esetén Hongkong autonómiája csorbulna, ez pedig következményekkel járna az amerikai-kínai viszonyra is.

A pekingi parlament pénteken megkezdődött ülésszakán terjesztették elő azt a törvényt, amely betiltaná a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását, és a központi kormányzat ellen irányuló, „felforgatónak” minősített cselekményeket. A törvénytervezetet várhatóan csütörtökön fogadja el a kínai parlament, megkerülve a hongkongi törvényhozást. Hongkongban vasárnap ugyan ezrek tiltakoztak a jogszabály ellen, azt skandálva, hogy „Hongkong függetlensége az egyetlen járható út”, de több hongkongi tisztségviselő is védelmébe vette a várható törvényt, azt hangoztatva, hogy „terrorveszély” miatt van rá szükség.

Carrie Lam hongkongi kormányzó is Peking mellé állt az ügyben, és úgy ítélte meg, hogy alaptalanok a helybéliek és a külföldi beruházók aggodalmai.

„Hongkongban a szabadságjogokat meg fogjuk őrizni, dinamizmusa, a jogállamisággal, az igazságszolgáltatás függetlenségével és a szabadságjogokkal kapcsolatos értékrendje változatlan marad” – jelentette ki Lam, hozzátéve, hogy a törvény „csak maroknyi bűnöző ellen irányul, és a lakosság elsöprő többségének védelmét szolgálja”.

Az amerikai kormányzat álláspontja szerint azonban ez nem így van. Vasárnap Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó, őt megelőzően pedig Mike Pompeo külügyminiszter emlékeztette Kínát a Hongkonggal kapcsolatos – az 1984-ben aláírt brit-kínai nyilatkozatban rögzített – kötelezettségvállalásainak betartására.

Pompeo egy múltheti sajtókonferenciáján egyenesen úgy fogalmazott: a törvény elfogadása a „lélekharang” megkondítását jelentené Hongkong számára. Az amerikai diplomácia irányítója fel is szólította Pekinget „végzetes javaslata” átgondolására, valamint nemzetközi kötelezettségeinek, Hongkong magas szintű autonómiájának és demokratikus intézményrendszerének tiszteletben tartására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.