Az Egyesült Államok vámmal sújtja a francia és a német borokat

A vám mértéke 25 százalék lesz, az intézkedés január 12-én lép életbe.

Forrás: MTI2021. 01. 04. 12:14
null
Two glasses of white and red wine with food at sunset, toned Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kormányzat új vámmal sújtja a francia és a német borokat. A vám mértéke 25 százalék lesz, az intézkedés január 12-én lép életbe – ismertette a távirati iroda. A lépéssel az Egyesült Államok először vet ki vámot a 14 százaléknál magasabb szesztartalmú borokra a két ország esetében.

Washington két éve októberben vámmal sújtotta a 14 százaléknál alacsonyabb szesztartalmú borokat, az ennél magasabb szesztartalmúak esetében azonban maradt a nullaszázalékos vám. Ez utóbbiak iránt azóta jelentősen megnőtt a kereslet az Egyesült Államokban. Az amerikai kormányzat 2019 októberében vezetett be büntetővámokat európai termékekre, többek között borokra és sajtokra hét és fél milliárd dollár értékben. Az intézkedést Washington a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jóváhagyásával hozta meg, miután a nemzetközi szervezet kimondta, hogy évi hét és fél milliárd dollár kárt okoztak az Egyesült Államoknak az Airbus európai repülőgépgyártónak kölcsönök formájában nyújtott, tiltott uniós támogatások. A WTO állásfoglalása szerint ez a döntés lehetővé teszi, hogy az amerikai kormányzat azonos, hét és fél milliárd dollár értékben büntetővámokat vessen ki európai árucikkekre. A 2019. évi intézkedésnek érezhető hatása volt, a tavalyi első öt hónapban az amerikai borimport Franciaországból éves szinten 54 százalékkal, Németországból pedig 42 százalékkal zuhant.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.