Az ellenzék szerint megkésett és kevés a kormány védőcsomagja

Magyar Nemzet
2020. 04. 08. 6:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány két-három hetes késéssel rea­gál a koronavírus-járvány okozta válságra, ami miatt eddig mintegy százezer munkavállaló vesztette el állását – közölte az MSZP. Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke a Facebookon közvetített tájékoztatón jelezte: követelik, hogy három hónapról hosszabbítsák hat hónapra az álláskeresési járadék folyósítását, annak legkisebb összegét pedig állapítsák meg százezer forintban. A párt kevésnek tartja a védekezési csomagban található forrásokat. Az MSZP elnöke a távirati iroda szerint megismételte: az idei évre 6,5 százalékos nyugdíjemelést szeretnének úgy, hogy a kormány azonnal fizesse ki a már megadott emelésen felüli részt. Ismételten kezdeményezte a legalacsonyabb nyugdíjak felzárkóztatását, valamint a gyermekgondozási táppénz kiterjesztését a 14 év alatti gyermekekre otthon vigyázó szülőkre. Tóth Bertalan üdvözölte a diplomaszerzéshez meghirdetett nyelvvizsga-amnesztiát, hozzátéve, hogy pártja már öt éve kezdeményezi ezt a lépést.

Az LMP szerint sovány a mentőcsomag, mivel az nem jelent megoldást sem a munka nélküli embereknek, sem a nyugdíjasoknak, sem a szociálisan rászorulóknak – mondta a párt társelnöke. Schmuck­ Erzsébet úgy fogalmazott, a kabinet magára hagyta a nyugdíjasokat, a hetvenszázalékos munkabér-támogatással pedig egy hónapot késlekedett. A válság várható elhúzódása ­miatt szeretnék, ha az állami munkabér-átvállalás legalább hat hónapig, a foglalkoztatási járadék pedig minimum kilenc hónapig járna. Az ellenzéki politikus kezdeményezte egy szolidaritási adó kivetését azokra, akik az elmúlt években állami megrendelésekből szereztek nagy bevételeket.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány csomagja megkésett és kevés, ráadásul a kiváltságosok érdekeit szolgálja, ezért tulajdonképpen csak egy sebtapasz a nyílt sebre – mondta az ellenzéki párt alelnöke, európai parlamenti képviselője. Molnár Csaba szerint a kormány elengedte a munkavállalók, a kisvállalkozók kezét. Erre utal, hogy a munkájukat elvesztők nulla forintra számíthatnak a kabinet csomagjából, a turizmuson kívül dolgozó kisvállalkozások pedig legfeljebb hitelekhez folyamodhatnak – magyarázta.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke fékezett habzásúnak nevezte a kormány csomagját. – Minden munkavállaló bérének nyolcvan százalékát garantálni kell; ettől nem tudunk tágítani – mondta a politikus. A párt szerint nagyobb befizetéseket kellene tenniük a tavaly hatszázmilliárd forintnál nagyobb profitot elérő bankszektor cégeinek és azoknak a multinacionális vállalatoknak, amelyek ezermilliárdos nagyságrendben viszik ki Magyarországról a profitot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.