Az elmúlt években jelentős mértékben erősödött a magyar gazdaság

Forrás: MTI2020. 03. 09. 16:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államháztartás központi alrendszere 254,6 milliárd forintos hiánnyal zárta az idei év első két hónapját. Ezen belül a központi költségvetés 283,7 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 36,3 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 7,2 milliárd forintos hiányt mutattak – jelentette előzetes adatai alapján hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM).

A múlt év január-februárban 67,3 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere. A központi költségvetés 18,9 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok 31,2 milliárd forint, míg a társadalombiztosítás 17,2 milliárd forint többletet könyvelt el.

Idén február végéig az uniós kiadások megközelítették az 569,4 milliárd forintot, míg tavaly ilyenkor ez 200,2 milliárd forintot tett ki. Ezzel szemben idén az első két hónapban 61,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe az egy évvel korábbi 281,4 milliárd forint helyett. A minisztérium közleménye szerint főképp ez okozta a tavalyi és az idei év azonos időszakának eltérő alakulását.

A magyar gazdaság növekvő teljesítményének köszönhetően az előző évihez képest – az adócsökkentések ellenére is – jelentősen emelkedtek a költségvetésbe február végéig beérkezett adóbevételek – emelte ki a PM. A központi költségvetésbe az általános forgalmi adóból 56,4 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 40,1 milliárd forinttal, a társasági adóból 35,3 milliárd forinttal több folyt be, mint az előző év azonos időszakában.

Az év első két hónapjában az általános forgalmi adóból az éves előirányzat 15 százaléka, a személyi jövedelemadóból az éves előirányzat 17,3 százaléka, míg a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból és a szociális hozzájárulási adóból összesen az éves előirányzat 16,5 százaléka teljesült, az időarányos 16,7 százalékkal összevetve.

Az első két hónapban az államháztartás kiadási oldalát terhelő tételek között szerepel 31,5 milliárd forint a közúthálózat fenntartására és működtetésére, 28,3 milliárd forint a Modern városok programra, 13,2 milliárd forint a közúthálózat felújítására, 8,7 milliárd forint beruházásösztönzésre és 9,4 milliárd forint a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására – sorolta közleményében a minisztérium.

A kormány intézkedéseinek, így a hatéves béremelési és adócsökkentési megállapodásnak, a családok otthonteremtését támogató programoknak, a foglalkoztatáspolitikai és a gazdaságfehérítő lépéseknek köszönhetően az elmúlt években jelentős mértékben erősödött a magyar gazdaság – emlékeztetett közleményében a Pénzügyminisztérium.

Az ország uniós összehasonlításban is kiemelkedő 2019. évi teljesítménye – a bruttó hazai termék közel 5 százalékos növekedése, a 14 százalékos beruházás-bővülés és a nettó keresetek 11,4 százalékos emelkedése – megfelelő alapot biztosít az idei esztendőre is. A kormány szándéka szerint folytatódik a magyar gazdaság versenyképességének erősítése annak érdekében, hogy az uniós átlagot legalább 2 százalékponttal meghaladó növekedési ütem fennmaradjon – hangsúlyozta a minisztérium.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.