Az ELTE hazánk elsőrangú tudományos bázisa (X)

A vezető magyar egyetem hét izgalmas kutatási projektje kap kiemelt költségvetési támogatást.

2020. 07. 06. 10:17
null
Fotó: ELTE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legnépszerűbb magyar felsőoktatási intézmény, minden évben ide érkezik a legtöbb új hallgató, a jövő értékteremtő közössége: leendő tudósok, tanárok, felsővezetők, közéleti személyiségek. A tartós népszerűség egyik záloga a magas tudományos színvonal, amit legutóbb például az új MTA-Lendület kutatócsoportok megoszlása bizonyított. Az idei nyerteseket tekintve kilenc kutatócsoportból három az ELTE-n alakulhat meg (Niederreiter Zoltán assziriológus, régész, Pozsgai Balázs fizikus és Vácziné Schlosser Gitta kémikus vezetésével).

Az egyetemen két évvel ezelőtt 2 milliárd forintos költségvetési támogatással négy jelentős kutatási projekt indult el. Miklósi Ádám vezetésével diagnosztikai és terápiás fejlesztésekkel foglalkoznak, az anyagtudományi kutatócsoportot Groma István, az asztro- és részecskefizikait Frei Zsolt, a problémamegoldó rendszerekkel foglalkozót pedig Boros Gábor egyetemi tanár vezeti. Tavaly a Tématerületi Kiválósági Program keretében további három program indulhatott el, Perczel András vezetésével a szintetikus kémia és biokémia aktuális kérdéseit vizsgálják, Horváth Zoltán a nagy megbízhatóságú informatikai megoldások területet vezeti, míg Csorba László kollégáival feltárja, hogy európai múltunkban milyen mértékben, formákban és milyen értékvilággal jelenik meg a család, a nemzet fennmaradásának és gyarapodásának legfőbb letéteményese. Ez utóbbi kutatás jól szemlélteti, hogy az innovatív kutatások nem korlátozódnak a természettudományok és az informatika területére. A hét kutatási programot összesen 3.7 milliárd forintos állami támogatás segíti.

Fotó: ELTE

Miklósi Ádám kutatásvezető a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: egy-egy ilyen interdiszciplináris program olyan szakembereket hoz össze, akik korábban még soha nem dolgoztak együtt. Az etológust például az informatikussal és a pszichológussal. A professzor szerint az intézményi kiválóság abban is megnyilvánulhat, hogy az egyetemekre a jelenleginél jóval több pénz áramlik hazai és nemzetközi kutatási pályázatokból.

Az ELTE a nemzetközi támogatások elosztásánál is kiemelkedően szerepel: számos kutatója dolgozik a rangos ERC- és H2020-as európai pályázatok nyerteseként. Legutóbb a Barcelonai Egyetem, a Trinity College Dublin, az Utrechti Egyetem és a Montpellier-i Egyetem részvételével megalapította a CHARM-EU nemzetközi szövetséget az Európai Egyetemek program keretében, amely további ajtókat nyit az európai oktatási és tudományos együttműködések számára.

Fotó: ELTE

A legfontosabb rangsorok alapján az ELTE Magyarország vezető felsőoktatási intézménye a bölcsészettudományt, a pszichológiát, valamint az élő és élettelen természettudományokat tekintve, és olyan területeken is, mint az angol nyelv és irodalom, fizika-csillagászat, matematika, nyelvészet vagy épp régészet. Joghallgatói rendre megnyerik a nemzetközi jogesetmegoldó versenyeket, maguk mögé utasítva a világ élvonalába tartozó egyetemeket. Kimagasló tudományos és innovációs tevékenysége mellett az alma mater méltán híres összetartó hallgatói közösségéről, aktív kulturális és sportéletéről is, amelynek köszönhetően az egyetemi évek nemcsak minőségi oktatást, de életre szóló élményeket és szakmai kapcsolatokat is jelentenek hallgatóinak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.