Az építőipar bánta a májusi esőzéseket

2019. 07. 17. 9:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglátszik a rendkívül csapadékos és hűvös időjárás az építőipar májusi teljesítményén: az év első hónapjaiban lendületesen meginduló ágazat a korábbinál némileg visszafogottabb termelést mutatott a tavasz utolsó hónapjában. A Központi Statisztikai Hivatal tegnapi jelentése szerint ugyanakkor ez is 26 százalékos termelésbővülést jelent 2018 májusával összevetve, ami csak úgy tűnik kevésnek, ha felidézzük, hogy márciusban például 67 százalékkal múlta felül az ágazat az egy évvel korábbi teljesítményét.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint egyértelműen a tavalyi magasabb bázis és az igen kedvezőtlen, csapadékos időjárás miatt lassult az építőipar termelésének növekedése az előző havi, áprilisi 40 százalékos szárnyalás után. – Az építőipar a tavalyi robusztus teljesítménye után kiugró lendülettel indította az idei évet is, így 2019-ben is érdemben hozzájárul majd a növekedéshez, és ebből következően a súlya is tovább nőhet a nemzetgazdasági ágazatok közt – jelezte az elemző, aki a dinamikus évkezdet alapján 30 százalék körüli éves növekedésre számít az ágazatban. Az idén többek között az új lakások átadási hulláma fogja húzni az ágazatot, hiszen legalább 25 ezer lakás készülhet el.

Suppan Gergely szerint noha a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is jelentős probléma az iparágon belül, jól látszik, hogy ez a feszültség oldódik, és egyre magasabb fokozatra képes kapcsolni az ágazat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.