Az erőművek is adnak egy éjszakát

Országszerte 42 erőmű nyitja ki kapuit a laikusok és a pályakezdő energetikai szakemberek előtt október 11-én. Az Erőművek éjszakáján áram- és hőtermelő létesítmények vezetői ismertetik a látogatókkal az energiatermelés csínját-bínját.

2019. 09. 13. 13:36
null
Sok laikust érdekelhet, hogy kerül a villamos áram az otthoni konnektorokba Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a múzeumoknak, a fürdőknek, a színházaknak, az állatkerteknek, a kutatóknak és még a libegőknek is lehet éjszakájuk, miért is ne járna az erőműveknek? – tette fel a kérdést a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH), majd megszervezte az Erőművek éjszakája nevű eseményt.

Sok laikust érdekelhet ugyanis, hogy mégis miként kerül a villamos energia az otthoni konnektorba, vagy a forró víz a távhőrendszerekbe. Amellett, hogy ezekre részletes válaszokat kaphatnak október 11-én 14 és 22 óra között, beléphetnek olyan létesítményekbe, amelyeket alapvetően elzárva tartanak a nagyközönség elől. Pedig jó néhány embert akkor is lenyűgöz egy 130 méteres kémény vagy egy gázturbina látványa, ha éppenséggel civilként nincs köze a gépészmérnöki tudományokhoz. Nekik is lehetőséget nyújt az egy hónap múlva esedékes rendezvény, amelyen országszerte 42 erőmű tárja ki kapuit. Ám a pályakezdő szakemberek és a leendő munkáltatók közti találkozási pontként is szolgálhat az Erőművek éjszakája a MEKH szerint.

Sok laikust érdekelhet, hogy kerül a villamos áram az otthoni konnektorokba
Fotó: Havran Zoltán

Az október 11-i rendezvénnyel a hatóság célja a fogyasztók tájékoztatásának kiszélesítése. Ahogyan Scherer Zsolt, a hivatal szóvivője fogalmazott a rendezvény beharangozóján, a MEKH feladatai közé tartozik, hogy ismertessék a fogyasztókkal a jogaikat és kötelezettségeiket, illetve abban is segítségükre legyenek, hogyan takarékoskodhatnak a gázzal, a villamos energiá­val, a távhővel és a vízzel. Az Erőművek éjszakájával pedig új szakaszba lép a hivatal tájékoztató szerepe. Scherer Zsolt szerint ha tudatosan és takarékosan szeretnénk bánni az energiaforrásainkkal, akkor nem árthat tudni azt is, hogy az energiát kik, hol és milyen eszközökkel, milyen forrásokból állítják elő.

A 42 látogatható létesítmény egyike a Dunamenti Erőmű Zrt.-é, amelynek tárlatvezetését maga a vezérigazgató, Horváth Péter vállalta el. A cégvezető egyebek mellett arról beszélt tegnap, hogy gyakran keresik meg a gáztüzelésű erőmű üzemeltetőjét látogatási igénnyel, de az utóbbi néhány évben nem tudtak ennek eleget tenni a telephelyen zajló átépítések miatt. Szerencsés egybeesés – tette hozzá –, hogy a frissen megújult létesítményt mutathatják most be az érdeklődőknek. A látogatók így megtekinthetik a 2018-ban és 2019-ben felújított két, kereskedelmi szempontból legfontosabb gázturbinás blokkot is.

A programra az Erőművekéjszakája.hu oldalon lehet jelentkezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.