Az EU-ban nincs napirenden a szabad pálinkafőzés

Ma ez ügyben alacsony adóterheket ismer a magyar szabályozás, de a kabinet ezeket is szeretné eltörölni.

Jakubász Tamás
2020. 05. 19. 18:44
null
Békés, 2011. november 29. A Békési Pálinka Zrt. egyik dolgozója pálinkával megtöltött üvegre zárjegyet ragaszt a cég békési telephelyén. Próbaüzemmel beindult a Békési Pálinka Centrum internetes pálinkafõzdéje. A nemrég átadott, közel kétszázmillió forintos beruházással elkészült létesítményben próbaüzemmel beindult a Békési Pálinka Centrum internetes pálinkafõzdéje. A párlatokat távvezérléssel, a világ bármely pontjáról elkészíthetik az arra vállalkozók. A Békés belvárosában található, négyszintes, kiállító helyiséggel, kóstolótermekkel, 120 literes látványfõzdével ellátott Pálinka Centrumban, mostantól egy weboldalon keresztül mûködtethetõ vezérlõpult segítségével bárki betöltheti otthonról a cefréjét, beállíthatja a fõzés hõfokát és megfõzheti a saját ízlése szerinti pálinkáját. A centrumban 200- féle párlatot, köztük, díjnyertes különlegességeket és persze az eredetvédett békési szilvapálinkát lehet szakavatott vezetés mellett kóstolni. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány számos témát zárójelbe tett az Európai Unióban, a Magyar Nemzet információja szerint ez történt a szabad – vagyis adómentes – pálinkafőzés ügyével is. Információnk szerint jelenleg nem szerepel az uniós döntéshozók napirendjén olyan érdemi támogatással bíró kezdeményezés, amely közösség-szerte garantálná akárcsak kisebb mennyiségű párlat köztehermentes elkészítését is.

Pedig nagyon is létezik igény a szabad pálinkafőzésre. Nagyjából egy éve Szlovénia vetette fel, hogy bizonyos mennyiségig adómentessé tehetné az Európai Unió a pálinkafőzést. A kezdeményezéshez a magyar kormány azonnal csatlakozott, és dolgozott ki javaslatot, amely szerint bárki száz liter tömény italt állíthatna elő évente közteher megfizetése nélkül. Az adómentesség – az akkori magyar elképzelés szerint – az otthoni főzésre ugyanúgy vonatkozott volna, mint arra a helyzetre, ha valaki bérfőzdébe viszi a cefréjét. A változtatás Közép-Európából érdemi támogatásra számíthatott, ám bizonyos nyugati, északi országok nem hajlottak a szabálymódosításra. Így az nem is válhatott valóra.

– A magyar kormány nem tett le az adómentes pálinkafőzés szabadságáról – nyilatkozta lapunknak még az év elején a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András úgy vélekedett: a házi párlatkészítés Magyarországon régi időkre nyúlik vissza, a pálinkafőzés része lett a magyar életmódnak, hagyományoknak, identitásnak. Hozzáfűzte azt is, hogy ma ez ügyben alacsony adóterheket ismer a magyar szabályozás, de a kabinet ezeket is szeretné eltörölni. Az államtitkár úgy vélekedett: a szabad, adómentes párlatkészítés lehetősége az Európai Unióban mindenkit megillethetne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.