Az Európai Bizottságra vár a hidrogénszakma

A tisztán hidrogén szállítását célzó infrastruktúra kiépítését, valamint a földgázhálózatok módosítását is szorgalmazza nyílt levelében 94 földgázipari vállalat és iparági szervezet Frans Timmermansnál. Európai hidrogénstratégia már létezik ugyan, de hiányzik a jogszabályi háttér a célok eléréséhez.

2021. 03. 28. 17:35
hidrogén erőmű
Illustration shows the launch by BeHydro of the first dual-fuel hydrogen engine with 1MW power, in Gent, Thursday 17 September 2020. BELGA PHOTO DIRK WAEM (Photo by DIRK WAEM / BELGA MAG / Belga via AFP) Fotó: Europress/AFP/Dirk Walem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hidrogéntechnológiában rejlő lehetőségek további kiaknázását szorgalmazza az a 94 földgázipari vállalat és iparági szervezet – köztük jelentős magyar energetikai vállaltok: az MVM-csoport (amely a régió legnagyobb akkuját építi), a Földgázszállító Zrt., a Magyar Földgázkereskedő és a Magyar Földgáztároló Zrt. –, amelyek nyílt levelet írtak Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének.

Az írásban azt hangsúlyozzák, hogy továbbra is elkötelezettek az Európai Unió által kitűzött klímacélok megvalósítása, a 2050-re elérendő karbonsemlegesség iránt. Egyúttal a 2020 júliusában kihirdetett uniós hidrogénstratégiában megfogalmazott elképzelésekkel is egyetértve

szorgalmazzák az újonnan építendő, tisztán hidrogén szállítását célzó hálózatok fejlesztését és az olyan kisebb infrastruktúra-átalakításokat is, amelyek lehetővé teszik a földgáz-hidrogén keverékek betáplálását és szállítását, és mindehhez várják a jogszabályi háttér megjelenését.

A hidrogénbekeveréssel ugyanis az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését lehet elérni – áll a levélben. A hidrogén jelentősége az energetikában az lehet, ha sikerül kidolgozni a gazdaságos és biztonságos módját a vízbontással való előállítását követően a földgázhoz keverését, tárolását és felhasználását. A hidrolízishez megújuló alapon termelt villamos energiát használnának az elképzelések szerint, így a zöldáram hosszú távon tárolható lenne, csak éppen másmilyen energiaformában.

Az első duál-üzemanyagos, egy megawattos erőművet tavaly szeptemberben adták át Belgiumban. Ha kifogy a hidrogénből, dízelt is fogyaszthat
Fotó: Europress/AFP/Dirk Walem

– Napjainkban kiemelten innovatív terület a hidrogéntechnológia, amely a jövőben nagymértékben átalakíthatja az energiaszektort. A ma működő lineáris energiagazdaságot néhány éven belül felváltja a körforgásos modell, amely az ágazatok összekapcsolásával lehetővé teszi az energiaszektor egészének optimalizálását. A hidrogéntechnológia elterjedése a villamosenergia- és a földgázszektor integrációjának egyik fontos eszköze, amely megoldást nyújt az energiaátalakításra, kifejezetten a környezetbarát villamosenergia-termelés és közlekedés területén használható – mondta a levél apropóján Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.

Ságvári Pál emlékeztetett, hogy a hidrogéntechnológia bevezetésének kérdéseit hangsúlyosan kezeli Magyarország Nemzeti energia- és klímaterve is, amely a megújuló energia felhasználásával előállított hidrogénre alternatív erőforrásként tekint.

Palackozott zöldáram

A Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma 1,2 milliárd forint támogatást nyert el a bükkábrányi naperőmű áramtermelését hasznosító energiatároló technológia kifejlesztésére (amelyben korábban átütő sikert értek el) az Innovációs és Technológiai Minisztérium által, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal útján meghirdetett pályázaton. A projekt célja egy innovatív elektrolizáló, majd egy nagy nyomású hidrogén-palacktöltő rendszer integrációja Magyarország egyik legnagyobb napelemparkjával. Arra keresik a választ, hogy mi az az optimális villamossági integrációs módszer a napelempark és az elektrolizáló között, amely biztosítani tudja a hatékony, stabil és gazdaságos működést. Ugyancsak kidolgozzák, hogy miként lehet a későbbiekben a zöldárammal előállított hidrogént nagy nyomású palackokban értékesíteni. A március elején indult projekt várhatóan 2023 februárjára készül el. A Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti tárolójánál pedig – ahogyan arról a napokban beszámoltunk – egy 2,5 MW összteljesítményű elektrolizálórendszer és hidrogéngáz-előkészítő épül. A kísérleti projektből megtudható, hogy milyen feltételek mellett tárolható a hidrogén a földgázinfrastruktúrában, és hogyan működtethetők egyes energiatermelő berendezések a földgáz-hidrogén keverékkel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.