Az európai felett bővült a lízingpiac Magyarorszgáon

Továbbra is jóval nagyobb ütemet diktál a magyar lízingpiac, mint az európai.

Magyar Nemzet
2020. 05. 11. 11:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is jóval nagyobb ütemet diktál a magyar lízingpiac, mint az európai. A múlt évben az európai piacon az új szerződések összege 3,1 százalékkal nőtt, szemben a magyarországi hétszázalékos többlettel – közölte lapunkkal a Magyar Lízingszövetség. Bár a koronavírus-járvány negatív hatásai mind az európai, mind a magyar lízingcégeknek kihívást jelent, a társaságok készen állnak a gazdaság újraindítására, vagyis arra, hogy rugalmas finanszírozási konstrukciókkal hozzájáruljanak a különböző beruházásokhoz, fejlesztésekhez.

Fotó: Hűvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

Az európai lízingpiac növekedett tavaly, igaz lassabban, mint 2018-ban: összesen 357 milliárd euró értékben kötöttek új szerződést a Magyar Lízingszövetséggel is együttműködő ­Leaseurope-hoz tartózó lízingcégek. A Leaseurope előzetes és nem teljes körű adatai szerint a jármű-finanszírozás területén 2019 folyamán három százalékkal 236 milliárd euróra nőtt az új ügyletek értéke, míg az eszközfinanszírozás esetén 2,8 százalékos bővülés következett be, meghaladva a 105 milliárd eurót. A magyar piac az elmúlt évekhez hasonlóan jóval nagyobb ütemben növekedett: az euróban számolt 2,3 milliárdos finanszírozott összeg megközelítőleg hétszázalékos magyarországi emelkedésnek felel meg, ami több, mint kétszerese az európainak – kommentálta a Leaseurope adatait Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Az európai porondon kiemelkedő növekedést ért el az ausztriai lízingpiac is, ahol az új szerződések értéke megközelítette a 8,6 mil­liárd eurót, vagyis több mint 12 százalékos volt az éves növekedés. A régión belül a cseh lízing­piacon 4,5 százalékkal több mint 4 milliárd euróra, Szlovákiában 6,1 százalékkal 2,5 milliárd euróra nőtt a finanszírozott összeg.

A 2020-as évre eleve lassabb gazdasági növekedésre lehetett számítani az európai gazdaságban, ami mellett a koronavírus-járvány világszerte, így Európában is kihívást jelent. Ugyanakkor a lízingcégek – ahogy a korábbi krízisidőszakok idején – most is arra törekednek, hogy a finanszírozói oldalon kulcsszerepet vállaljanak a gazdaság újraindításában, különösen a kis- és középvállalkozások fejlődésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.