Az év második felében már növekedhet az export

Idén májusban az export euróban számított értéke 29, az importé 25 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 491 millió euróval romlott – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése. A Covid–19-járvány hatására a termék-külkereskedelmi forgalom mindkét irányában jelentős visszaesés figyelhető meg az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor ennek mértéke a 2020. áprilisinál kisebb.

Horváth Éva
2020. 07. 09. 11:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év ötödik hónapjában a külkereskedelmi kivitel értéke 6,758 milliárd eurót (2376 milliárd forintot), a behozatalé 6,602 milliárd eurót (2324 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi többlet 155 millió euró (52 milliárd forint) volt. A kivitel 78, a behozatal 65 százalékát az EU27 tagállamaival bonyolítottuk le.

A külkereskedelmi termékforgalom értéke az év eleje óta 40,097 milliárd euró (13 736 milliárd forint). A csökkenés a tavalyi azonos időszakhoz képest 1,23 milliárd euró (375 milliárd forint) – közölte a KSH.

Forrás: KSH

A következő hónapokban az ipar és az autógyárak újraindulása miatt az export visszaesése érdemben mérséklődhet, az év második felében pedig talán már növekedést is mutathat, ez azonban döntő mértékben attól függ, hogy lesz-e második hulláma a járványnak, illetve hogy milyen gyorsan áll talpra a külső kereslet – jegyezte meg a legfrissebb külkereskedelmi adatokhoz kapcsolódóan Suppan Gergely.

A Takarékbank vezető elemzője kifejtette: alapforgatókönyvük alapján azzal számolnak, hogy a jelenlegi védekezési eszközökkel és gyakorlatokkal a járvány terjedése lassítható, az egészségügy felkészültsége jóval magasabb szinten áll. Az őszi hónapokra több ígéretes gyógyszer, illetve terápiás kezelés is elérhető lesz, a jövő év elejére pedig már az oltóanyag is elkészülhet, így a tavaszihoz hasonló lezárásokra már nem számítanak. A hazai gazdaság újraindulása pedig a belső kereslet feltételeit is javítja, így az import visszaesése is mérséklődik.

Összességében az idén 4,3-4,7 milliárd euróra csökkenhet a külkereskedelmi többlet, jövőre azonban az alacsony bázis miatt érdemben növekedhet, de a jelentős bizonytalanságok miatt nem lehet pontosabb előrejelzést adni – fűzte hozzá. A második negyedévben az áruforgalmi egyenleg többletének érdemi csökkenése mellett a szolgáltatások egyenlege is meredeken romlik, így a folyó fizetési mérleg régen látott hiányt mutathat, azonban jövőre már jelentősen javulhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.