Az évszázad járműipari üzlete megérkezett Dunakeszire

Magyar–orosz vegyes vállalat vette meg a Dunakeszi Járműjavítót, ahol öt év alatt 680 vasúti személykocsit gyártanak az egyiptomi vasút megrendelésére. Az új tulajdonosok új technológiát, több száz új munkahelyet hoznak a patinás vasúti járműgyártó telephelyére.

2020. 06. 08. 17:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar vasúti járműgyártás történetének eddigi legnagyobb vállalkozása veszi kezdetét a Dunakeszi Járműjavítóban (DJJ). A vállalat új tulajdonosai, a Transmasholding (TMH) csoporthoz tartozó TMH International AG, valamint a Magyar Vagon Zrt. egymilliárd euró (350 milliárd forint) értékű, 1300 vasúti személykocsiról szóló megrendelés nagyobbik részét hozzák a magyar városba, ahol 680 vasúti személykocsit gyártanak az Egyiptomi Nemzeti Vasúttársaság részére. A magyar ipar történetének egyik legnagyobb exportprojektje révén több száz új, magas hozzáadott értéket előállító munkahely jön létre. Magyar beszállítók kapcsolódhatnak be a globális exportértékláncba, amellyel tovább bővül a hazai export és a GDP is. Stratégiai cél, hogy a DJJ Közép-Európa egyik legnagyobb vasúti járműgyártó és -karbantartó központjává váljon.

A TMH Hungary Invest Zrt. (amelynek tulajdonosai azonosak a TMH Hungary Kft. tulajdonosaival) egy most záruló tranzakció keretében megvásárolta a cég 90 százalékát a magyar államtól és a MÁV Zrt.-től. A külkereskedelem szempontjából kiemelkedő jelentőségű tranzakciónak tekintett ügylet eredményeként a DJJ június 9-től új vezetés irányítása alatt és a TMH-csoport, a világ 4. legnagyobb vasúti gördülőállomány gyártójának szakmai szervezetén belül működik tovább. Az orosz fél kiemelt jelentőségűnek tartja az együttműködést.

A magyar vasúti járműgyártás korábban nemzetközi szinten is bizonyított: magyar szerelvények közlekedtek Egyiptomban, Argentínában és Új-Zélandon is. A TMH Hungary Kft. megkezdi a DJJ modernizációját és a komplex vasúti járműgyártás újjáélesztését. A TMH Hungary Kft. még 2018 szeptemberében nyerte el az Egyiptomi Nemzeti Vasúttársaság nemzetközi tenderét 1300 vasúti személykocsi gyártására. A megrendelés által összesen öt különböző típusú vasúti kocsi készül, amelyek közül két típust gyártanak Dunakeszin.

Az új tulajdonosok által tervezett beruházások révén és a TMH-csoport által átadott licencek alapján nagyszabású technológiai transzfer valósul meg a DJJ-ben. A TMH Hungary Kft. már megkezdte a magyar beszállítók kiválasztását, emellett pedig olyan külföldi cégeket is integrálni kíván a projektbe, amelyek Magyarországra telepítik a gyártókapacitásukat. A tulajdonosváltással a DJJ a TMH-csoport, Oroszország és a FÁK régió piacvezető vasúti vállalata, a világ 4. legnagyobb vasúti járműgyártó vállalatának szakmai támogatását tudhatja maga mögött. Az 5,9 milliárd euró éves árbevétellel, százezer alkalmazottal és 25 gyáregységgel rendelkező TMH-csoport Dunakeszin kívánja létrehozni fő közép-európai vasúti járműgyártó és karbantartó központját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.