Az informatika stabil pályát biztosít

A 2017-2018-ban diplomázott informatikusok több mint 92 százaléka dolgozik vagy tanul, kevesebb mint egy százalékuk álláskereső.

Magyar Nemzet
2021. 01. 22. 13:59
null
A felsőoktatásról tájékozódhatnak a látogatók Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly lehetőségek elé néznek a pályaválasztáskor az informatika mellett döntő végzős fiatalok – hívta fel a figyelmet az Educatio kiállításon tartott előadásában Solymár Károly Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára kiemelte: az egyetem után több ezer betöltendő pozíció, magas kezdőfizetés és vonzó munkakörülmények várnak a frissdiplomásokra.

– Az infokommunikációs iparág szerepe és súlya nemzetközi szinten és Magyarországon is folyamatosan növekszik.

A hazai GDP közel negyedét közvetve a digitális gazdaság állítja elő.

Nem csoda, hogy a rekordgyorsasággal bővülő szektor munkaerő-kereslete világszerte és hazánkban egyaránt szinte kielégíthetetlen – fejtette ki Solymár Károly Balázs. Elengedhetetlen, hogy az informatikát, ezt a változatos, majdnem minden iparágat kiszolgáló szakmát hivatásukként választók száma folyamatosan növekedjék – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A kiállításon a felsőoktatási intézmények mutatják be programjaikat
Fotó: Bach Máté

Az informatikai pályára nyitott középiskolások több intézmény és szakirány közül választhatnak, jelenleg kilenc budapesti és 14 vidéki egyetemen szerezhetnek diplomát. A tavalyi felvételi eljárásban a gazdaságtudományok után az informatika volt a második legnépszerűbb képzési terület. A legtöbb jelentkezőt 2020-ban a mérnökinformatikus szakokra vették fel. A Diplomantul.hu friss adatai szerint

a 2017-2018-ban diplomázott informatikusok több mint 92 százaléka dolgozik vagy tanul.

Kevesebb mint egy százalékuk álláskereső, az átlagos elhelyezkedési idő alig több mint egy hónap. A foglalkoztatottak több mint 94 százaléka diplomás munkakörben, idehaza dolgozik, bruttó jövedelmük átlaga 487 775 forint.

Már a középiskolába jelentkezőknek érdemes fontolóra venniük, hogy a megújult szakképzés által kínált informatikai képzésekben folytassák tanulmányaikat. Az egyszerre szakmát és diplomát adó technikumokból egyenes út vezethet a szakirányú felsőoktatásba. A diákok ettől az évtől ösztöndíjat is kapnak, a duális képzéseknek köszönhetően akár már iskolaéveik alatt megtalálhatják leendő munkaadóikat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.