Az ipari termelés júniusi előzetes adatait közli a KSH

Az ipari termelés júniusi előzetes adatait közli ma első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Forrás: MTI2019. 08. 07. 6:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első öt hónapjában 6,7 százalékkal nőtt az ipari termelés a múlt év azonos időszakával összevetve. Az összes értékesítés 63 százalékát adó külpiaci eladások volumene 7,2 százalékkal, a belföldi értékesítésé 6,9 százalékkal nőtt. Májusban az ipari termelés 8,7 százalékkal, két éve, 2017 májusa óta a legélénkebb ütemben nőtt az előző év azonos időszakához mérten.

A feldolgozóipar termelése tavaly májushoz viszonyítva 8,7, az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 10,4 százalékkal emelkedett, főként a tavaly májusinál 5,5 Celsius fokkal hűvösebb átlaghőmérséklet hatására. A feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártásának volumene 20,9, míg a közúti jármű-alkatrészek gyártása 12,9 százalékkal emelkedett.

Mivel június a második negyedév utolsó hónapja, az ipari termelés adata a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme szempontjából is jelzéssel szolgál. Az első negyedévben 6,2 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva, a második negyedév első két hónapjában ennél nagyobb – áprilisban 6,3, májusban 8,7 százalékos – növekedést mért a KSH.

A júniusi adat dönti majd el, az ipar hogyan járult hozzá a gazdasági növekedéshez azt követően, hogy az első negyedévben 1,3 százalékponttal támogatta a GDP 5,3 százalékos növekedését.

A GDP alakulása szempontjából múlt pénteken közölt másik fontos indikátor, a kiskereskedelmi forgalom mutatója a gazdasági növekedés lassulását jelezte, növekedési üteme az első negyedévi 6,6 százalékosról 5,0 százalékosra mérséklődött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.