Az MFB megduplázza a hitelkeretét

Megújul a Magyar Fejlesztési Bank népszerű Pénzügyi vállalkozás-refinanszírozási konstrukció II. programja. A rendelkezésre álló keretösszeg az eddigi duplájára, azaz kétszázmilliárd forintra emelkedik.

Horváth Éva
2020. 01. 30. 15:24
null
Az életképes cégek egy része nehezen jut kölcsönhöz Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A termék népszerű a hazai kis- és közepvállalkozók körében, eddig megközelítőleg 1200 ügyletet finanszíroztunk – hangsúlyozzák a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB). A Pénzügyi vállalkozás-refinanszírozási konstrukció II. (PVRK II.) program kidolgozásával az volt a cél – fogalmaztak lapunk érdeklődésére –, hogy azok a mikro-, kis- és középvállalkozások is támogatást kaphassanak, amelyek finanszírozási igényét a kereskedelmi hitelintézetek valamely oknál fogva – például magasabb kockázati profil vagy alacsonyabb igényelt hitelösszeg – nem tudják kielégíteni. Emiatt pedig az érintettek egyáltalán nem vagy lényegesen kedvezőtlenebb feltételekkel juthatnak hozzá azokhoz a külső forrásokhoz, amelyek biztosíthatják a versenyképességüket, a folyamatos fejlődésüket, a beruházásaik mielőbbi megvalósítását, és így áttételesen a magyar gazdaság növekedését. A program 2022. január 31-ig érhető el, keretösszege kétszázmilliárd forint.

Jelentős újítás, hogy a konstrukción belül az MFB idén már lehetővé teszi a mezőgazdasági célú beruházások finanszírozását, illetve a változó kamatozás mellett mostantól fix árazással is kérhető a kölcsön. Ez utóbbi lehetőséget a jelenlegi, tartósan alacsony, de később szinte biztosan feljebb kúszó kamatkörnyezetben érdemes kihasználni. A kérelmező pénzügyi vállalkozáson keresztül igényelheti a hitelt, az MFB-nek jelenleg 26 ilyen jellegű céggel van keretmegállapodása.

Az életképes cégek egy része nehezen jut kölcsönhöz
Fotó: Havran Zoltán

Az egyébként hitelképes vállalkozók azonban nem biztos, hogy sikerrel járnak egy-egy kereskedelmi banknál a számukra kedvező konstrukció kérelmezésekor – hívta fel a figyelmünket az MFB. A bank reprezentatív kérdőíves vállalati felmérése (MFB-indikátor) alapján a magyar gazdaságban az életképes vállalatok közül 2018-ban 38 ezer cég nem jutott hitelhez. Kudarcuknak számos oka lehet. Könnyen elképzelhető, hogy hiteligényüket részben vagy teljesen elutasították a bankok, vagy a kapott hitelajánlatot végül a cégek nem fogadták el. Netán eleve arra számítottak, hogy kérelmüket visszautasítja a bank, ezért már eleve nem is próbálkoztak hitelkérelem beadásával.

A PVRK II. programján belüli hitelek igénylése meglehetősen egyszerű, miután a közreműködő pénzügyi vállalkozások gyakorlati tapasztala­taikkal és tudásukkal segítik az ügyfeleket az ügymenet elejétől a végéig. Az elérhető hitelösszeg minimum egymillió, maximum százmillió forint lehet. A kölcsön pedig széles körben felhasználható, abból olyan hitelcélok is finanszírozhatók, amelyekre a kereskedelmi bankok esetében nincs lehetőség.

A hitelt akár kezdő vállalkozások is igényelhetik, és ahogy mindenhol, az MFB-nél is elvárás, hogy a vállalkozás életképes legyen, és biztosítva lássák a hitel visszafizetését. A hitel esetében minimum hetvenszázalékos fedezet az elvárás, a saját erő mértéke minimum tíz százalék, a futamidő a beruházási hiteleknél legfeljebb tíz, forgóeszközhiteleknél hat év. A kölcsön fix és változó árazással is választható, utóbbi mértékét a háromhavi buborhoz kötik, megfejelve azt a refinanszírozási kamatfelárral.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.