Az MNB marad a bevált úton

A Magyar Nemzeti Bank kedden közzétett lépései mintegy háromezermilliárd forint erejéig érdemben egészítik ki a kormány által bejelentett kétezermilliárd forint összegű kedvezményes hitelt és ötszázmilliárd forint értékű állami garanciát. A forint árfolyama kedden délután azonnal emelkedett a kamatemelések hírére, pedig a jegybank érdemi mennyiségi lazítást is bejelentett.

Horváth Éva
2020. 04. 08. 9:31
null
Matolcsy György a Növekedési hitelprogram újraindítását is bejelentette Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) intézkedései, amelyet Matolcsy György jegybankelnök jelentett be kedden, nem okoztak meglepetést. Azok összessé­gében illeszkednek a 2013 óta folytatott monetáris politika vonulatába és a jelenlegi helyzetnek megfelelően a nemzeti valuta védelme érdekében, s a kormány gazdaságpolitikájának támogatásával születtek – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Boros Imre. A közgazdász szakember, aki maga is dolgozott gyakorló bankárként az 1970-80-as években az MNB-nél, kiemelte: a jegybanki lépések jelentős mennyiségű likviditást is pumpálnak a rendszerbe, amelyet a magyarországi kereskedelmi bankok feladata minél hatékonyabban kihelyezni a gazdaságba a jelenlegi védelem és a későbbi újrakezdés érdekében. A kamatok most adnak mozgásteret, de a kockázatok jelentősen megugrottak. A vállalkozásoknak pedig egyre nagyobb szükségük van a pénzre.

Bár az MNB Monetáris Tanácsa kedden nem nyúlt a központi rátához és az egyhetes betéti eszköz kamata is jelenleg változatlanul annak 0,9 százalékos szintjével egyezik meg, ugyanakkor döntés született arról, hogy az eszköz kamata a kamatfolyosón belül eltérhet az alapkamattól, akár felfelé, akár lefelé. A testület egyszersmind 95 bázisponttal 1,85 százalékra emelte az overnight fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamatát, ezzel ismét szimmetrikus lett a kamatfolyosó. Az egyhetes fedezett hitel kamatát minden héten az aktuális tender meghirdetésekor határozza majd meg a jegybank.

A K&H Bank vezető elemzője szerint nem lenne meglepő, ha ekkortól már 1,2-1,25 százalékos lenne a kamatszint, amely a későbbiekben tovább emelkedhet, attól függően, hogy a jegybank milyen mértéket tart kívánatosnak. ­Németh Dávid kérdésünkre elmondta, hogy az ennek nyomán is változó körülmények segítik a forint árfolyamának erősödését és stabilizálását is. Mint fogalmazott, a jegybank a tartósabb 350 forintos euró árral már elégedett lehet. Persze a nemzetközi környezet most kiszámíthatatlanabb, mint valaha volt, de ha a magyar deviza nem szakad le a régiótól és együtt tud mozogni akár a cseh, akár lengyel folyamatokkal, az megnyugtató kilátás.

Matolcsy György a Növekedési hitelprogram újraindítását is bejelentette
Fotó: Havran Zoltán

A szakember kérdésünkre megjegyezte azt is, hogy nemcsak az a mintegy háromezermilliárd forintos új forrás figyelemre méltó, amelyet az MNB most újonnan biztosít a pénzügyi rendszer védelmére, hanem már a korábbi napok, hetek jegybanki intézkedései is jelentős összegeket mozgatnak meg. Ezekkel együtt a magyarországi monetáris intézményrendszer már több mint tízezermilliárd forinttal szállt be a járvány gazdasági hatásait tompító intézkedésekbe, különös tekintettel a mielőbbi és minél hatékonyabb újrakezdés támogatásába.

Jelentős intézkedés, hogy a jegybank ezermilliárd forintos keretösszeggel újraindítja a Növekedési hitelprogramot, és változnak a Növekedési kötvényprogram paraméterei is. Az új NHP programmal ezerötszázmilliárd forintnyi olcsó és stabil forrást biztosítanak a kis- és közepes vállalkozói (kkv-) szektor hitelezésére, a programok hatása monetáris politikai szempontból semleges – értékelte az MNB vezetőinek kedden bejelentett intézkedéseit az Equilor. Varga Zoltán senior elemző úgy ítéli meg, hogy összességében a kamatfolyosó szimmetriájának visszaállítása monetáris szigorításnak tudható be, ugyanakkor a bejelentett eszközvásárlási program lazító irányba tett lépés. A forint árfolyama elsősorban a hitelkamatok emelésére reagált, az euró–forint árfolyama letörte a 360-as támaszt. Az eszközvásárlási program részletei egyelőre nem ismertek, így annak árfolyamhatása is kérdéses. Technikailag 356-nál adódhat a következő meghatározó nyugvópont a magyar fizetőeszköz árfolyamában.

A monetáris politikai eszköztár átalakításával az MNB megnövelte monetáris politikai mozgásterét, így rugalmasan adhat célzott választ a pénzpiaci kihívásokra – kommentálta a jegybanki intézkedéseket a Takarékbank vezető elemzője. Suppan Gergely kiemelte a Növekedési kötvényprogram folytatásának jelentőségét is. A négyszázötvenmilliárd forintos eredeti keretösszegből jelenleg még több mint kétszáz áll rendelkezésre a hazai székhellyel rendelkező, nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott kötvények jegybanki vásárlására.

A bankok üdvözlik a jegybank terveit

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank kellő időben és nagyságrendben hozott érdemi döntéseket, amelyeket üdvözöl a Magyar Bankszövetség. A szakmai szervezet kedden kiadott közleményében hangsúlyozta: a bejelentett eszközrendszer jelentősen hozzájárul a veszélyhelyzet negatív hatásainak tompításához, és az azt követő gazdasági újraindulás elősegítéséhez. Az elsősorban egészségügyi krízis gazdasági hatásai azonban ma még beláthatatlanok. A veszélyhelyzet kezelése, majd a gazdaság újraindítása csak nemzeti összefogáson keresztül tud megvalósulni. Ezt erősítik a kormány és a jegybank intézkedései is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.