Az MNB-re figyel a forintpiac

Márciusi rendes kamatdöntésén adhatja meg a Magyar Nemzeti Bank a régóta várt iránymutatást a pénzpiacoknak, amennyiben a széles körű várakozásoknak megfelelően valamelyik eszközén, vagy eszközein keresztül belekezd a feltételek szigorításába. Európában és az USA-ban már kijelölték az irányt a jegybankok, az MNB is tisztábban láthatja a mérlegelendő lehetőségeket.

Rácz Gergő
2019. 03. 22. 16:30
Central Bank Governors attend ECB's Central Bank Communications Conference in Frankfurt
Míg Amerikában és az eurózónában újból lazításon gondolkodnak, nálunk megkezdődhet a szigorítás Fotó: Kai Pfaffenbach Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten tartja havi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amitől a piaci szereplők az eddigi politika átalakulását, a feltételek szigorításának megkezdését várják. A jegybanki tisztviselők rendre elmondják, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja, ezzel együtt a mindenkori kamatpolitika szoros összefüggésben van a devizapiaci folyamatok alakulásával. A jelentősebb nemzetközi jegybankok közül többen megadták az irányt, olykor meglepve a piacokat, így mostanra a monetáris tanács is tisztábban láthat.

Az Európai Központi Banktól (EKB) idén lehetett várni a kamatemelést, miután több évig tartó gazdaságélénkítő programjának kivezetéséről döntött. Ez azonban kitolódik, sőt látva – az elsősorban a perifériaországokra jellemző – gazdasági nehézségeket és a visszaeső növekedést az eurózónában, újabb támaszokról is dönthet a pénzügyi unió központi bankja.

Ennél is meglepőbbet lépett a héten az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed). A piacot alaposan felbolygatva a Fed bejelentette, hogy kevesebb kamatemelést tervez, mint amit addigra a piaci szereplők áraztak, ráadásul visszavette az USA idei és 2020-as növekedési prognózisát is. Martin Enlund és Andreas Steno Larsen Nordea elemzők szerint a dolgok jelenlegi állása szerint a dollár gyengülhet, ez pedig a fejlődő piaci fizetőeszközök erősödése felé mutat. Korábban a lapunk által megkérdezett hazai elemzők is a Fed kamatpolitikájának változásával magyarázták, hogy a forint az euróval szemben éveken keresztül tartott 305-ös szintekről egy 315-320-as sávba került. Az erősödő kamatemelési várakozások nyomán újból 315 alatt van az árfolyam.

Míg Amerikában és az eurózónában újból lazításon gondolkodnak, nálunk megkezdődhet a szigorítás
Fotó: Reuters

Mint mindig, most is adott a lehetőség, hogy az MNB meglepő lépésre szánja el magát. – Tartjuk azon véleményünket, hogy a piac túl optimista a várható szigorítás mértékét illetően, és ezért megvan az esélye annak, hogy némileg csalódjon – áll Blahó ­Levente és ­Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzői­nek értékelésében. – A forint így gyengébb, a korábbi 315-320-as sáv felső széléhez közelebbi szintekre térhet vissza – tették hozzá.

Az MNB-nek ismét a legtöbb jelentős jegybankkal ellentétes hatásokat kell mérlegelnie. Miközben a Fed a várható lassulás miatt vett le több kamatemelést a napirendről, az EKB-nak pedig a gyengélkedő eurózónát kell támogatnia, addig nálunk stabil növekedést követően mostanra megvalósult a háromszázalékos középtávú inflációs cél. Így, miközben Amerikában vagy az eurózónában újból lazításon gondolkodnak, addig az MNB elkezdheti a szigorítást, miközben a megelőző években épp ellentétesek voltak az irányok az egyes monetáris politikákban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.