Az olaszoknál bevált az alternatíva

Több millió munkavállalónak nyújthat érdekvédelmet egy hazánkban is erősödő alternatív szakszervezeti mozgalom. Olaszországban az egyik konföderáció már leszámolt az osztályharcra épülő modellel, sikeresen növelte tagságát és fontos szociális kérdésekben is jelentős előrelépéseket ért el. Gian Luigi Ferretti, az Unione Generale del Lavoro nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője a Magyar Nemzetnek kiemelte: nemzetközi szervezet létrehozásán dolgoznak, és alapelvük, hogy elutasítják a migrációt, valamint a globalista törekvéseket.

Nagy Kristóf
2019. 03. 28. 5:45
null
Politika vagy valós érdekvédelem? Az erőszakos fellépés a magyarországi, ellenzékhez köthető képviseleteknél sem ismeretlen eszköz Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint négymillió munkavállalónak jelenthet valós érdekvédelmet az a nemzetközi szakszervezeti kezdeményezés, amelynek megerősítéséért a Munkástanácsok Országos Szövetsége együttműködést köt az Unione Generale del Lavoro (UGL) olasz konföderációval.

Ennek lényege, hogy az osztályharcos szemléletű, kommunizmusban gyökerező érdekvédelem helyett egy keresztény-konzervatív szemléletű, úgynevezett részesedési modellen alapuló, a harc helyett tárgyalásokra épülő szakszervezeti berendezkedés is elterjedjen világszerte.

Erre valós társadalmi igény van hazánkban is, mivel mindössze 8-10 százalékos a szakszervezeti tagság, közülük sokaknak nem tetszik, hogy a képviseletük baloldali politikai célokra használja fel őket.

Politika vagy valós érdekvédelem? Az erőszakos fellépés a magyarországi, ellenzékhez köthető képviseleteknél sem ismeretlen eszköz
Fotó: Havran Zoltán

Az alternatív képviseleti modell Olaszországban már jelentős eredményeket tud felmutatni. – Mi a „másik szakszervezetként” definiáljuk magunkat, pontosan azért, mert alternatívak vagyunk.

Úgy gondoljuk, hogy a dolgozók és a nyugdíjasok érdekei anélkül is védhetők, hogy olyan, rég túlhaladott, XIX. századi ideo­lógiákhoz folyamodnánk, mint amilyen az osztályharc.

Azért küzdünk, hogy a dolgozók részesedjenek a vállalatok irányításából és hasznából. Nem véletlen az összhang köztünk és Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke között, aki 1992-ben, amikor parlamenti képviselő volt, előterjesztette azt a törvényt, amelynek elfogadása lehetővé tette a privatizálandó társaságok alkalmazottainak, hogy részesedhessenek a cégek tulajdonából – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Gian Luigi Ferretti, az UGL olasz szakszervezeti konföderáció nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője.

Kiemelte: Olaszországban az osztályharcos baloldali szakszervezetek még mindig élvezik azon előnyöket, amelyeket a sok évtizedes egységes fellépésükkel értek el, amihez minden eszközt felhasználtak, az erőszakot is beleértve.

Ugyanakkor az UGL folyamatosan növekszik: egyre több dolgozó és nyugdíjas hagyja ott a régi szakszervezeteket, habár a baloldali propaganda Olaszországban is mindent elkövet annak érdekében, hogy az alternatíva kevésbé hallathassa a hangját.

Ferretti kiemelte: a mindennapi munkában sokszor nem látható az UGL és a többi szakszervezet közötti különbség. Ami eltér, az a szakszervezeti szerep átfogó víziója. Az UGL-lel ellentétben ugyanis a többi szakszervezet egyre inkább olyan globalista ideológiai célokért küzd, amelyekkel szisztematikusan rombolja a nyugati civilizáció alapjait.

Az UGL többek közt harcol az ellen a globalista terv ellen, amely támogatja újabb rabszolgatömegek betelepítését, arra használva őket, hogy csökkentsék a munkaerő költségét, aminek az olasz dolgozók lennének a kárvallottjai, kevesebb munkalehetőséggel és nyomottabb bérekkel.

– Egészen a közelmúltig szervezetünk kizárólag nemzeti ügyekre összpontosított, és csak az utóbbi időben kezdtünk nemzetközi kapcsolatokat kiépíteni, nagy sikerrel – fogalmazott Ferretti.

Felidézte: Dél-Amerikában kezdték a munkát, de néhány hónappal ezelőtt például Moszkvába kaptak meghívást, most pedig a Munkástanácsokkal állapodtak meg, míg a közeljövőben a legnagyobb török szakszervezet kongresszusán vesznek részt.

– Már sok évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy nem lépünk be a baloldal által dominált szakszervezeti szövetségekbe. Arra költöttük volna tagjaink pénzét, hogy olyasminek legyünk részesei, ahol legjobb esetben is csak megtűrtek volna minket, de ez semmi hasznot nem hozott volna. Amióta a víziónkhoz közel álló szakszervezetekkel vagyunk kapcsolatban, komolyan gondolkodunk azon, hogy létrehozzuk a mi alternatív nemzetközi szövetségünket – tette hozzá.

Idegesek a balosok Felháborodást keltett a baloldalhoz köthető szakszervezeteknél, hogy a Munkástanácsok együttműködik az alternatív érdekvédelmi modell megerősítésében. Szintén felzúdulást keltett, hogy az egykori Szakszervezetek Országos Tanácsának (SZOT) vagyonával kapcsolatban megírtuk: a rendszerváltáskor – megtartva a marxista ideológiát – ebből alakult meg a mostani Magyar Szakszervezeti Szövetség jogelődje.

Lapunknak Palkovics Imre kifejtette: a Munkástanácsok és a Liga törvényesen használták a nekik járó vagyonelemeket, ellentétben azokkal, akik most bírálnak, holott hozzájárultak ahhoz, hogy mesés vagyonelemek vándoroljanak saját tulajdonba.

Kiemelte: hosszan lehetne sorolni ezeket. Mészáros Melinda érdekesnek tartja, hogy bizonyos tisztségviselők egyik, illetve másik oldalként aposztrofálják a szakszervezeteket.

A Liga már megalakulásakor elhatárolódott a rendszerváltás előtti irányvonaltól, politikailag semleges szövetségként nem kapcsolható az egykori állampárttal együtt tevékenykedő szakszervezetiséghez. Mint mondta, döntéshozatali szinten is a munkavállalók jobb körülményeiért, szociális helyzetéért, magasabb béréért dolgoznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.