Az Oracle is beszállt a TikTok megszerzéséért folyó versenybe

A kínai videómegosztónak csaknem egymilliárd felhasználója van szerte a világon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 18. 12:11
null
A fejlesztő globális cégként definiálja a TikTokot Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóhírek szerint a Microsoft és a Twitter mellett az Oracle amerikai szoftverfejlesztő konszern is beszállt a TikTok videómegosztó közösségi hálózat amerikai ágának megszerzéséért folyó versenybe – írta a távirati iroda. A Financial Times című brit üzleti napilap hétfőn azt írta, hogy az Oracle előzetes tárgyalásokat folytat a TikTok kínai tulajdonosával, és komolyan fontolgatja a fiatalok körében igen népszerű videómegosztó szolgáltatás tulajdon- és üzemeltetési jogának megszerzését az Egyesült Államokra, Kanadára, Ausztráliára és Új-Zélandra vonatkozóan.

A TikTok a kínai ByteDance-vállalatcsoport tulajdonában van, amely a platform Kínában működő, cenzúrázott verzióját, a Douyint is üzemelteti. Csaknem egymilliárd felhasználója van szerte a világon. Az Oracle együttműködik több olyan amerikai befektetővel, amelynek már van részesedése a ByteDance-csoportban, köztük a General Atlantickel és a Sequoia Capitallel. A ByteDance és a TikTok annyit közölt, hogy nincs mondanivalója az ügyben, az Oracle pedig elutasította a lapértesülés kommentálását.

A Reuters hírügynökség pár napja arról számolt be, hogy a Twitter mikroblog-szolgáltató is megkörnyékezte a kínai tulajdonost, és előzetes tárgyalásokat folytattak a TikTok amerikai ágának felvásárlásáról. Ezzel együtt továbbra is a Microsoft amerikai technológiai óriásvállalat az esélyes befutó. A Financial Times úgy tudja, a Microsoft már nemcsak az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland iránt érdeklődik, hanem komolyan fontolgatja, hogy ajánlatot tesz a TikTok globális ágára.

Az amerikai vállalat különösen Európa és India iránt érdeklődik, ám a ByteDance az eredetileg meghatározott négy ország mellett nem akar mástól megválni. Nemzetbiztonsági megfontolásokra hivatkozva Donald Trump amerikai elnök augusztus 6-án írta alá azt a rendeletet, amelynek alapján szeptember 20-tól megtiltanak amerikai személyeknek és vállalatoknak mindenfajta tranzakciót a TikTok anyavállalatával, a ByteDance-vállalatcsoporttal, valamint a WeChat üzenetküldő szolgáltatást működtető Tencent kínai internetes óriással. A 45 napos határidőt a múlt héten 90 napra tolta ki az elnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.