Az Országgyűlés előtt a 2021-es költségvetés módosítása

A gazdaság újraindítását és a járvány elleni védekezést szolgáló intézkedések nyomán a hiánycél 7,5 százalékra változik. A törvényjavaslat 2021-re 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Magyar Nemzet
2021. 04. 20. 17:56
null
Elégedett az ÁSZ a büdzsé vírusálló teljesítményével Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2021-es költségvetés módosítása lehetővé teszi, hogy a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges források továbbra is maradéktalanul rendelkezésre álljanak. A törvényjavaslat biztosítja az ősszel bejelentett otthonteremtési program fedezetét, de az egészségügy, a családtámogatások és az önkormányzatok forrásait is növeli – közölte a Pénzügyminisztérium.

A Költségvetési Tanács múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott egyetértő véleményének birtokában a kormány ma nyújtotta be a 2021-es költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Ahogyan a tanács is megállapította, a költségvetés elfogadása óta jelentős gazdasági változások és döntések születtek a koronavírus-járvány következtében, így a költségvetési törvény módosítása minden szempontból indokolt. A szervezet múlt héten jelezte azt is, hogy a javaslat tervezete szerint a magyar gazdaság várható növekedésével összhangban, az alaptörvényben előírtaknak megfelelően az államadósság GDP-arányos mértéke 2021-ben újra mérséklődhet.

A Pénzügyminisztérium most közölte azt is, hogy a gazdaság újraindítását és a járvány elleni védekezést szolgáló intézkedések nyomán a hiánycél 7,5 százalékra módosul. Az új hiánycéllal biztosítható az államadósság csökkenése is: a 2020. végi 80,4 százalékról az idei év végére várhatóan 79,9 százalékra csökkenhet a GDP-arányos államadósság. A törvényjavaslat 2021-re 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Az egészségügy további fejlesztése, a családok támogatása és a gazdaság újraindítását segítő adókönnyítések mellett a költségvetés módosítása az önkormányzatoknak is többletforrást jelent.

Az eredetileg elfogadott 865 milliárd forinthoz képest 908 milliárd forint költségvetési támogatásra számíthatnak az önkormányzatok idén – ismertette a tárca. A most benyújtott törvényjavaslatot még a tavaszi időszakban elfogadhatja az Országgyűlés – olvasható a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.