Az osztatlan közös tulajdon felszámolásáért folytatódik a földértékesítési program

Szeptember 21-én indul a földértékesítési program harmadik üteme, a több mint 6300 ingatlanra bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton október 21-ig; az Agrárminisztérium (AM) célja továbbra is az osztatlan közös földtulajdon felszámolása.

Forrás: MTI2020. 09. 15. 12:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca keddi közleménye szerint az idén két ütemben meghirdetett, összesen több mint 15 500 darab, 3 hektár alatti ingatlan csaknem 60 százalékára volt érdeklődés. Az átlagos ajánlati ár csaknem 1 millió forint volt hektáronként. Az első két ütemben 5550 hektárnyi területet értékesített a magyar állam, amelyből több mint 5 milliárd forint bevétel keletkezett.

Az AM közleményében jelezte: július elsején hatályba lépett a Nemzeti Földalapról szóló törvény egyes szakaszainak változása, így a harmadik ütemben a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) árverés mellőzésével, hirdetményes úton 10 hektárt meg nem haladó földek értékesítésére jogosult.

Szeptember 21-én több mint 1400 darab, 3 és 10 hektár közötti földterületet hirdetnek meg, amely meghaladja a 7300 hektárt. Emellett az első két ütemben nem értékesített 3 hektár alatti földeket is újra közzéteszi az NFK, ezek esetében több mint 2300 hektárnyi, 4800 darab ingatlan megvásárlására nyílik újból lehetőség.

A tájékoztatás szerint a gazdáknak most is 30 napjuk lesz pályázni egy egyszerű ügyfélkapus regisztrációt követően. Ahogy az első két ütemnél, ezúttal is a magyar állam fizeti az értékbecslés költségeit az 1 hektár alatti földek esetében.

A minisztérium arra törekszik, hogy a kormány által elrendelt biztonsági előírásoknak megfelelve, a lehető legkevesebb személyes kontaktus mellett kínálják fel a magyar gazdáknak az állami földvásárlás lehetőségét – hangsúlyozták a közleményben.

Az értékesítésre meghirdetett földek listája a www.nfk.gov.hu oldal mellett a www.kormany.hu oldalon is elérhető lesz, valamint az érintett települések önkormányzatainak honlapján is közzéteszik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.