Az otthoni főzés felé terel az új étkezési ajánlás

Az új táplálkozási ajánlás több évtizedes berögződéseket söpör le az asztalról.

Magyar Nemzet
2020. 04. 27. 12:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten tartott Föld napja alkalmából hívta fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Kanadában tíz év után elkészült új táplálkozási ajánlásra, amely, ellenállva az élelmiszeripar és a romba dőlt túlfogyasztási kultúra nyomásának, áttörő alkotásnak számít a szakértők szerint, mert több évtizedes berögződéseket söpör le az asztalról. Az új, étkezésről szóló ajánlást természetközelibb megközelítésben, szigorúan tudományos alapokon alkották meg.

Ebben többek között azt ajánlják a kanadai lakosságnak, hogy mostantól tej helyett igyanak vizet, részesítsék előnyben a növényi eredetű fehérjeforrásokat, állati termékből pedig a kisebb zsírtartalmút válasszák, míg a tányérjuk felén zöldségek és gyümölcsök legyenek. Felhívják a figyelmet a cukros üdítőitalok, a sütemények, az alkohol, a só és a telített zsírok elkerülésére is.

Nemcsak az alapanyagokra, a hozzáállás szükséges változására is kitérnek. Ezek közül például itthon is megszívlelendő, hogy vásárláskor tanácsos megszokni az élelmiszercímkék gondos átolvasását, illetve a reklámokkal szembeni kritikus szemléletet, és a keletkező szemét csökkentésének elemi igényét. Az életmódhoz kapcsolódó mai kanadai tanács az is, hogy a fogyasztók immár kevesebbet aggódjanak a napi tápanyag- és ételadagok ­miatt és inkább az otthoni főzésre szokjanak át, illetve az éttermekkel szemben a családi, baráti körben történő étkezésre, a közös konyhai időtöltésekre. Ezeket ugyanis egészségesebbnek tartják a szakértők.

Itthon legutóbb 2016-ban jelent meg élelmiszer-ajánlás: az Okostányér.hu oldalon lévő átlátható rendszert a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége állította össze. Az élelmiszercsoportok megfelelő arányosítása tányér alakú ábrázolással, könnyed tálalásban tavaly óta mobilos applikáción is elérhető. A program segíti a fogyasztót a megszokott adagok változtatásában az egészségesebb életmód érdekében. Például sokkal több zöldséget, gyümölcsöt, gabonafélét és hüvelyest érdemes vásárolni, a hozzáadott cukor és só mennyiségét pedig lényegesen csökkenteniük kell a magyaroknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.