Az új minimálbérrel hatmillió fölött lehet az igényelt hitel

Horváth Éva
2020. 01. 04. 14:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új esztendő első napjától nyolc százalékkal 161 ezer forintra emelkedett a bruttó, 107 065 forintra a nettó minimálbér, amellyel párhuzamosan az elérhető ingatlanhitel összege megközelítőleg azonos mértékben, hét százalékkal növekedett. Ha mindehhez figyelembe vesszük azt is, hogy 2019 elejéhez képest jelentősen csökkentek a jelzáloghitel-kamatok, akkor a növekedés már meghaladja a 15 százalékot. A bérszínvonal feljebb tolódása és a kamatcsökkenés miatt 2020 elején összességé­ben 800 ezer forinttal magasabb hitelösszeget kérhet egy minimálbért kapó igénylő, mint egy évvel korábban – hívja fel a figyelmet Fülöp Norbert Attila, a Bankmonitor.hu szakértője. Egyebek mellett azért is, mert az ingatlan-árak is jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban.

A felfelé mozgó lakásárak következtében ugyanakkor a vásárláshoz szükséges saját önrész minimális összege is magasabbra kúszott, hiszen a bankok legfeljebb a becsült forgalmi érték 80 százalékáig hiteleznek. Ráadásul a 80 százalék jogszabályi maximum, a bankok ennél sokszor óvatosabbak, ez pedig nagyobb önerőt tehet szükségessé – figyelmeztetnek, megjegyezve, hogy a saját rész előteremtésé­hez segítséget nyújthat a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), kistelepüléseken a falusi csok vagy a babaváró hitel, ami 75 százalékban önerőként használható fel egy lakáshitelhez.

A 13 hazai bank termékeit összehasonlító Bankmonitor lakáshitel-kalkulátora szerint a legkedvezőbb lakáshitel – húszéves futamidő, tízéves kamatperió­dus és 107 065 forint nettó jövedelem beállítása esetén – már 3,79 százalékos kamattal elérhető. Emlékeztetőül: tavaly év elején még 4,55 kamaton kínálták a legkedvezőbb lakáshitelt (tízéves kamatperiódus és 99 085 forintos nettó minimálbér esetén). Ha azt feltételezzük, hogy az igazolt jövedelemnek most is maximum 35 százalékát terhelheti meg a bank, akkor akár 6,29 millió forint lakáshitel is felvehető minimálbérrel. Bár a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató tízéves kamatperiódusú lakáshitel esetén 50 százalékos terhelhetőséget engedélyez, a jelenlegi banki gyakorlat alapján tanácsos alacsonyabb értékkel kalkulálni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.