Az uniós átlagot meghaladó növekedés várható itthon

Európának együtt kellene működnie Oroszországgal a gazdasági hatékonyság növeléséhez, miközben Magyarországnak új piacokat kell találnia — mondta pénteken Varga Mihály. A gazdasági tárca szerint a hazai piaci szereplőknek biztos tervezési alap lehet a következő években az uniós szintet túllépő gazdasági növekedés.

Rácz Gergő
2019. 05. 25. 14:36
null
A tárcavezető szerint minden országnak lehetnek egyéni szempontjai a költekezésre Forrás: Pénzügyminisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar kormány és gazdaság számára a nagyobb mozgásteret úgy lehet megteremteni, ha minél több partnerrel működik együtt – mondta tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter. Mint a távirati iroda beszámolójából kiderül, a tárcavezető a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Nemzeti gazdaságpolitika az Európai Unióban című konferencián kijelentette: ha a politika mozgástere növekedni tud, akkor van lehetőség ennek megvalósítására. Varga szerint ebben a visegrádi országok együttműködése jelentheti a legjobb példát.

Varga szerint az Európai Unió következő hétéves pénzügyi ciklusa ­Kelet-Közép-Európa számára egyértelmű forráselvonást jelentene, a 2021 utáni új időszakra vonatkozó jelenlegi brüsszeli javaslat szerint a kohéziós forrásokat, az agrártámogatásokat jelentősen megkurtítanák. A forrásokat Dél-Európa számára csoportosítanák át az ottani magas munkanélküliség miatt. – Tessék olyan nemzeti gazdaságpolitikát kialakítani, amelyik csökkenteni tudja a munkanélküliséget – mondta Varga, hozzátéve, hogy minden országnak lehetnek egyéni szempontjai a források felhasználására.

A tárcavezető szerint minden országnak lehetnek egyéni szempontjai a költekezésre
Fotó: Pénzügyminisztérium

Mint kifejtette, az EU elmúlt évei nem igazolták a korábbi gazdasági növekedési terveket és várakozásokat, Európának fel kell ébrednie, az uniónak is, ha változtatni akar ezen a helyzeten. A tárcavezető szerint Magyarországnak már vannak tapasztalatai az unión belüli nemzetgazdasági érdekek érvényesítésében, immár a második hétéves pénzügyi ciklusban vesz részt tagországként. Meglátása szerint a hatékony működés egyik feltétele az alkalmazkodás. Példaként említette az Oroszország ellen bevezetett uniós gazdasági szankciókat, amelyekkel Magyarország nem ért egyet, de alkalmazkodnia kell hozzá.

Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar gazdaság szereplői is számolhatnak azzal, miszerint 2023-ig magas, az uniós átlagot meghaladó növekedés lesz, ennek érdekében a változásokra való gyors reagálás elengedhetetlen. Az államtitkár az éves négyszázalékos gazdasági növekedést a következő öt évben fenntarthatónak tartja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.