Az üzemi tanáccsal egyeztetnek a Suzukinál a bérek ügyében

A Suzuki a tanáccsal egyeztet a dolgozókat érintő kérdésekről, beleértve a munkakörülményeket, a bérezést és a különböző juttatásokat.

Nagy Kristóf
2019. 02. 12. 14:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elbocsátotta az esztergomi Suzuki gyár a Vasas Szakszervezeti Szövetség közreműködésével megalakult helyi érdekképviselet választott titkárát azelőtt, hogy a megalakulásról szóló bejelentő nyilatkozatot át tudta volna adni a gyár vezetésének – tájékoztatta lapunkat László Zoltán. A Vasas alelnöke felidézte: még csütörtökön, a gyár parkolójában 42 munkavállaló alakította meg az alapszervezetet, a választott főtitkár elbocsátását pedig azzal indokolták, hogy nem végezte megfelelően a munkáját. László Zoltán szerint ez nem igaz, mivel az érintett munkavállaló immár 14 éve dolgozik a gyárban, az idők során pedig – munkája elismeréséül – részlegvezetővé léptették elő.

A Vasas a kialakult helyzet miatt várhatóan a munkaügyi bírósághoz fordul, mivel álláspontjuk szerint a rendkívüli felmondáshoz arra van szükség, hogy az érintett súlyosan megszegje a foglalkoztatásból adódó kötelezettségét, ilyen pedig nem történt. Az alelnök hozzátette: a több mint 14 év alatt a munkavállalóra nem érkezett panasz, sőt még betegszabadságon sem volt.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Az esztergomi Suzuki gyár az üzemi tanácsot tartja megfelelő érdekegyeztető fórumnak, amelynek tagjait a munkavállalók alkotják. A Suzuki a tanáccsal egyeztet a dolgozókat érintő kérdésekről, beleértve a munkakörülményeket, a bérezést és a különböző juttatásokat. Az egyeztetések folyamatban vannak mind az idei béremelésről, mind a juttatási csomag egyéb elemeiről – olvasható a gyár távirati irodához eljuttatott közleményében. A társaság közölte, hogy munkaügyi kérdésekkel kapcsolatos információkat harmadik félnek a személyiségi jogok védelme és a vállalat etikai normái miatt nem adnak, találgatásokat nem kommentálnak.

Lapunk érdekképviseleti körökből úgy értesült, ez már nem az első próbálkozás szakszervezet alakítására a Suzukinál, ám ezt a gyár rendre meggátolta. Ennek magyarázata, hogy a távol-keleti országokban nincs hagyománya ennek a fajta munkavállalói érdekképviseletnek, ezért a leányvállalatoknál sem nézik jó szemmel ezeket a kezdeményezéseket.

Mindeközben transzparensekkel és zászlókkal tüntettek tegnap a TEVA gyógyszergyár munkavállalói Debrecenben. A dolgozóknak 7,7 százalékos béremelést ajánlott a TEVA, ezt azonban ők nem fogadták el, mert két számjegyű emelést szeretnének. A demonstrációt a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szervezte, a tegnapi tárgyalások lapzártánkig nem vezettek eredményre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.