Babaváró hitel: Új információk

Apránként derülnek ki a részletek arról, hogy mely banknál, milyen feltételek mellett lehet majd igényelni július 1-jétől a babaváró hitelt. Bár a jogszabály alapján úgy tűnhet, hogy nem lesznek a támogatott konstrukciót érintő eltérések a bankoknál, több lényeges feltétel bizony alaposan különbözhet az egyes pénzügyi intézmények kínálatában.

Horváth Éva
2019. 06. 19. 9:31
null
Nem mindegy, hogy a bank mekkora jövedelmet ír elő, és hány éves kortól engedélyezi a kölcsönt Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős eltérésekre lehet számítani a babaváró hitel feltételeiben, így a hitelbírálat során az elvárt minimum jövedelemhez, a legkisebb igényelhető hitelösszeghez, a legrövidebb futamidőhöz, az alsó korhatárhoz, a futamidő végére betöltött felső korhatárhoz, az induló kedvezményekhez, valamint a bankok hitelkockázat-vállalásához (milyen típusú ügyfeleket hagynak jóvá, vagy utasítanak el) kapcsolódóan – mutatott rá elemzé­sében a Bank360.

Mivel a hitelbírálat a bank hatáskörébe tartozik, így a siker szempontjából döntő tényező lehet, hogy melyik pénzintézethez fordul az igénylő, és ott milyen elvárásoknak kell megfelelnie.

A bankok különböző módon vizsgálják majd a jövedelmet: egyes pénzintézeteknél külön-külön, máshol együtt számolják majd a házastársak bevételeit, megint máshol pedig mindkét számításra lesz lehetőség. Az Erste Banknál a házastársak együttes elvárt jövedelmének el kell érni legalább a 160 ezer forintot, az OTP Banknál a férjtől és a feleségtől is legalább 75 ezer forintos nettó jövedelmet várnak el. A Budapest Bank előírja külön-külön a mindenkori minimálbért (99 085 forint), vagy ha csak az egyik fél igazol jövedelmet, akkor 130 ezer forintra van szükség, hasonlóan a Sberbankhoz, amelynél a mindenkori minimálbért csak az egyik félnek kell igazolnia. Az MKB Bank annyit közölt, hogy náluk a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) számítására vonatkozó feltételeknek kell megfelelni, a Takarék-csoport pedig együttesen legalább 150 ezer forint igazolását írja elő.

Az igényelhető összeg legfeljebb tízmillió forint lehet, azonban nem kell feltétlenül ekkora kölcsönt felvenni. A legalacsonyabb összegű babaváró hitelnek az Erste Banknál és a Takarék-csoportnál a kétmillió, a OTP Banknál, a Budapest Banknál és az MKB Banknál az egymillió, míg a Sberbanknál a 300 ezer forintot kell elérnie.

Nem mindegy, hogy a bank mekkora jövedelmet ír elő, és hány éves kortól engedélyezi a kölcsönt
Fotó: Mirkó István

A rendeletben meghatározott szabályok értelmében 18 év a legalsó korhatár, amelytől igényelhetik a házastársak a kölcsönt, ám a bankok ettől felfelé eltérhetnek. Az Erste Bank előírása 23, az MKB Banké 21 év, míg az OTP Bank, a Budapest Bank, K&H Bank, a Sberbank és a Takarék-csoport maradt a 18 éves korhatárnál.

A rendelet a felső korhatár kérdésében a nőkre vonatkozóan egyértelműen határoz: a 41. életévet nem töltheti be a feleség. Férfiak esetében ugyanakkor nincs ilyen kikötés, ám a hitelintézetek itt is eltérő módon járhatnak el az igénylőknél. Több pénzügyi intézmény is meghatározta, hogy mi lehet ez az életkor.

A Bank360 információi alapján például kiderül, hogy lesz olyan bank, ahol húszéves futamidőt feltételezve csak úgy lehet sikeres az igénylés, ha a férj az igényléskor még nem töltötte be az ötven évet. Az Erste Banknál ugyanez a korhatár hetven év, a Budapest Banknál és a K&H Banknál hetvenöt év, a Sberbank és a Takarék-csoport nem határoz meg felső korhatárt, míg az MKB Bank a hagyományos hitelezési feltételeknek megfelelően jár el e kérdésben.

A legrövidebb választható futamidő az Erste Banknál és a Budapest Banknál 60, míg az OTP Banknál 64 hónap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.