Bárki a munkaadója körmére nézhet

Nagy Kristóf
2019. 11. 04. 14:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkavállalók jelentős része nincs tisztában azzal, hogy a munkaadó betartja-e a munkaviszonnyal, bejelentéssel kapcsolatos kötelezettségeit. A Pénzügyminisztérium ezért legújabb kiadványában arra hívja fel a figyelmet, hogy az alkalmazottak maguk is ellenőrizhetik, foglalkoztatójuk szabályszerűen járt-e el.

Alapszabály, hogy a biztosított foglalkoztatott munkaviszonyát legkésőbb a jogviszony első napján, még a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelentenie a munkáltatónak. Ezt bárki ellenőrizheti az ügyfélkapun anélkül, hogy munkaadója tudomást szerezne róla. A portál segítségével ellenőrizhető, hogy a munkáltató bejelentette-e a biztosítási jogviszonyt, megfizette-e a foglalkoztatott után a kötelező járulékokat, illetve teljesítette-e a társadalombiztosítási egyéni számlára a nyugdíjjárulék befizetését. A teljesítés a későbbi nyugdíj összegének szempontjából nélkülözhetetlen.

Abban az esetben is van lehetőség meggyőződni a szabálykövetésről, ha a munkavállaló azt gyanítja, valami nincs rendben, de nincs ügyfélkapu-hozzáférése. Ebben az esetben a lakóhelye szerint illetékes adóigazgatási és társadalombiztosítási szerv ügyfélszolgálatán kérhet felvilágosítást; természetesen a munkáltató erről sem kap tájékoztatást.

A Pénzügyminisztérium foglalkoztatás-felügyeleti főosztályának legújabb, első fél évre vonatkozó jelentése szerint nőtt a szabálytalanul foglalkoztatottak aránya: a vizsgálatok során ellenőrzött dolgozók közel 14 százalékánál találtak szabálytalanságot a hatóság emberei. A bejelentési kötelezettség elmulasztása továbbra is az építőiparban a leggyakoribb, de kevésbé szabálykövető cégek működnek nagy arányban a feldolgozóiparban, a mezőgazdaságban, a személy- és vagyonvédelmi munkakörökben, valamint a turizmus-vendéglátás vállalkozásainál.

A kiskereskedelemben ugyanakkor az elmúlt évekhez képest jobbak a tapasztalatok. A feketefoglalkoztatással kapcsolatosan továbbra is megállapítható, hogy a bejelentés elmulasztása a leggyakoribb szabálytalanság, amely mind a klasszikus munkaviszony, mind az egyszerűsített foglalkoztatás esetében előfordul. A munkaadók jellemzően a könyvelőre fogják a mulasztást, esetleg adminisztrációs hibára hivatkoznak, vagy az egyébként jogilag hagyományos munkanapként nyilvántartott próbanapra fogják a bejelentés elmulasztását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.