Bárki csatlakozhat az agrárpénzek megtartásáért indított petícióhoz

Már megközelítőleg 11 ezren aláírták azt a petíciót, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) közösen indított annak érdekében, hogy az Európai Unió ne csökkentse a jelenlegi szint alá a gazdáknak járó támogatásokat. Nagy István agrárminiszter kiemelte: országjárásra indulnak, miután a forráscsökkentés valamennyi magyar állampolgárra kihatással lenne, és gátat szabna a magyar mezőgazdaság fejlődésének, amely Európában jelenleg a leggyorsabb.

Nagy Kristóf
2019. 03. 06. 9:39
null
A támogatás csökkentése nehéz helyzetbe hozná a vidéket Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden magyar állampolgárt hátrányosan érintene, ha az Európai Unió a jelenlegi szint alá csökkentené az agrártámogatásokat annak érdekében, hogy abból a bevándorlást finanszírozza. Ezért az Agrárminisztérium teljes mértékben támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz kezdeményezését, amelynek során országszerte aláírást gyűjtenek annak érdekében, hogy legalább a mostani támogatási szint megmaradjon – hangsúlyozta tegnap Nagy István. A tárca, a kamara és a Magosz ezért aláírásgyűjtő országjárásra indul a következő időszakban. Az agrárminiszter felidézte: Brüsszel jelentősen csökkentené a legutóbbi tervezet szerint a közös agrárpolitika (KAP) költségvetési keretét, az intézkedés pedig ellehetetlenítené a magyar gazdák és a hazai mezőgazdaság további fejlődését. Ez pedig nemcsak a termelők, de az egész ország jövőjét kedvezőtlenül érintené, mert a támogatáscsökkentést áremeléssel lehetne ellensúlyozni. Brüsszel a vidéknek jutó forrásokat is drasztikusan csökkentené, veszélyeztetve ezzel a falvak, kistelepülések megélhetését.

A tárcavezető felidézte: a KAP forrásainak csökkentése még nehezebb helyzetbe hozná az egyébként sem kielégítő jövedelmi helyzetű magyar termelőket. Mindezek ellenére a magyar mezőgazdaság fejlődik a leggyorsabban Euró­pában, ám ez a folyamat megszakadna a pénzek megvonásával. Nagy István emlékeztetett: már 2016-ban, a KAP-reform kapcsán felmerült, hogy a gazdák támogatásából finanszíroznák a bevándorlók beilleszkedését, a migráció okozta válsághelyzet kezelését. Akkor sikerült ezt meggátolni, ám tavaly májusban, a 2020 és 2024 közötti költségvetési tervezetben ismét felmerült az ötlet. Nagy István hozzátette: szerencsére a májusban leköszönő Európai Parlament (EP) és az Európai Bizottság már nem hoz döntést az új KAP-ról, mivel az EP frakciói között és az egyes frakciókon belül sincs megegyezés számos kérdésben, így a következő, remélhetőleg bevándorlásellenes többségű parlament dönthet majd a vidék jövőjéről.

A támogatás csökkentése nehéz helyzetbe hozná a vidéket Fotó: Havran Zoltán

Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke arról beszélt, hogy múlt szerdán indították a Magosszal közösen az aláírásgyűjtő akciót, kevesebb mint egy hét alatt pedig megközelítőleg 11 ezren írták alá az online petíciót. E dokumentumot nemcsak a gazdák, hanem bárki elláthatja kézjegyével annak érdekében, hogy megmaradjanak a Vidékfejlesztési program és a KAP forrásai.

– A lopakodó jogalkotás miatt nem csak a támogatások csökkentésével kell számolniuk a gazdálkodóknak a jelenlegi tervezet szerint, de egyre szigorúbb feltételekhez kötnék a kifizetéseket, ezekkel a trükkökkel pedig nőne Brüsszel zsarolási potenciálja – hangsúlyozta Jakab István. A Magosz elnöke hozzátette: már csak az új parlament dönthet az agrárpénzekről, ezért kiemelten fontos a májusi európai parlamenti választás, az aláírásgyűjtés pedig jó eszköz arra, hogy megüzenjük Brüsszelnek, jogszerűen jár az összeg a hazai termelőknek.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a kormány támogatásáról biztosította az agrárpénzek megtartására irányuló civil kezdeményezést.

Kiemelte: a május 26-i európai parlamenti választás tétje azért is óriási, mert a Fidesz–KDNP jelöltjei minden megtesznek, hogy meggátolják a brüsszeli terveket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.