Bécsi albérlet havi háromszázezerért

Bécshez vagy Prágához képest jóval olcsóbbak az albérleti díjak Budapesten, igaz, a jövedelmi viszonyokat is érdemes figyelembe venni. Az Otthon Centrum bemutatta a nemzetközi körképet a havonta fizetendő összegekről.

Magyar Nemzet
2021. 03. 19. 18:38
null
Bécs, 2020. november 17. Bezárt kávéház terasza Bécsben 2020. november 17-én. Ettől a naptól az osztrák kormány a koronavírus-járvány miatt újabb korlátozó intézkedéseket vezetett be: egész napra kiterjesztette a kijárási korlátozást, továbbá bezártak és digitális oktatásra álltak át az iskolák, valamint csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva. MTI/AP/Ronald Zak Fotó: Ronald Zak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-Európa fővárosai közül Bécsben a legdrágább lakást bérelni. A Numbeo.com adatai szerint egy kis, egy hálószobás lakásért átlagosan 330 ezer forintnak megfelelő eurót kérnek a belső kerületekben, ami a tavalyi árhoz képest minimális bérletidíj-növekedést jelent (2,1 százalék) – ismertette az Otthon Centrum. A közleményben az is olvasható, hogy aki viszont a városközponttól távolabb hajlandó költözni, ennél harmadával olcsóbban találhat ugyanekkora lakást.

A régióban a második legdrágább Prága, ahol 262 760 forintnak megfelelő cseh korona a belvárosi, egy hálószobás lakás átlagos bérleti díja. A térség harmadik legdrágább városa Varsó, ahol egy hasonló paraméterű lakásért átlagosan 240 100 forintnak megfelelő zlotyt kell havonta fizetni.

– Budapesten ennél olcsóbban meg lehet úszni egy ekkora lakás bérlését, ebben a kategóriában átlagosan 150-160 ezer forintot kérnek bérleti díjként, ám egy külső kerületben már 120 ezerért is meg lehet kapni ugyanezt – ismertette Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a tavaly tavaszi nagy visszaesés után némileg korrigáltak az árak, vagyis emelkedtek az albérleti díjak. A lezárások újbóli bevezetése azonban stabilizálta az elmúlt évek folyamatos drágulásához képest bérlőbarátnak mondható árszintet. Jelezte: a környező fővárosok adatai alapján Budapest olcsónak tűnik, hiszen Bécsben a budapesti átlag valamivel több mint duplája a bérleti díj, és a külső kerületek olcsóbb albérletei között is majdnem kétszeres a különbség az osztrák főváros javára.

Prágával vagy Varsóval összevetve is jelentős az eltérés, a lengyel fővárosban a budapesti átlagos havi díj másfélszeresét kell fizetni, míg Prágában hetven százalékkal magasabb a díj. De a többi közép-európai főváros esetében is fennáll a különbség: Ljubljanában egy belvárosi, egyhálós lakás havi bérleti díja 42 százalékkal magasabb, mint a budapesti (átlagosan havi 221 ezer forint), de Pozsonyban szintén ötven százalékkal többet kérnek a magyar fővárosi albérlet árnál (havi 235 ezer forintot, természetesen mindkét városban euróban fizetve).

A közlemény szerint jelentős különbséget mutatott ki az égtájak szerinti bontás is: nyugat felé haladva (forintban számolva) nőnek a havi bérleti díjak.

Így Milánóban (havi 412 ezer forint) és Münchenben (havi 480 ezer forint) is magasabb a budapesti árszintnél az összehasonlítás alapjául szolgáló lakás bérleti költsége.

Kelet felé azonban Budapestnél olcsóbban lehet albérlethez jutni, a román fővárosban 6,7 százalékkal kedvezőbb a belvárosi bérleti díj, átlagosan 145 ezer forintnak megfelelő lej, ami Kolozsváron is érvényes viszonyszám.

Soóki-Tóth Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a különböző fővárosok nominális bérleti díjainak összehasonlítása nem lenne teljes az országok eltérő jövedelmi szintjének összevetése nélkül. Az elemzési vezető elmondta, ha az átlagkeresetekkel vetjük össze a budapesti albérleti díjakat, akkor már nem feltétlenül tűnik olcsónak a fővárosi lakhatás. Ljubljanában az átlagfizetés a budapesti másfélszerese, míg Pozsonyban negyven százalékkal magasabb. Bécsben sem okoz gondot a budapesti albérleti díj dupláját kifizetni, mivel az átlagbér 175 százalékkal magasabb, mint a magyar fővárosban.

Ugyanakkor Bukarest sem sokkal olcsóbb, hiszen a bérek színvonala a magyar fővárosban elérhető átlagos jövedelemhez képest 12 százalékkal alacsonyabbak, de a bérleti díjak között csak 6,7 százalék a különbség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.