Beindult az euróövezeti infláció az év közepén a járvány fagyos hónapjai után

Az előzetes adatoknak megfelelően négy hónap legmagasabb inflációja alakult ki júliusban az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, a Destatis végleges adatokra támaszkodó publikált beszámolója alapján, amelyet a távirati iroda idézett. A legmagasabb inflációt Magyarországon regisztrálták a mögöttünk álló hónapban.

Magyar Nemzet
2020. 08. 19. 12:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusban az egy évvel korábbihoz képest 0,4 százalékkal, négy hónapja a legmagasabb értékkel emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezet 19 tagállamában a júniusi 0,3 százalékos éves áremelkedés után. A közös valutát használó országok csoportjában 2019 júliusában egy százalék volt az infláció.

A júliusi dráguláshoz a legnagyobb mértékben a nem energiaipari iparcikkek és szolgáltatások járultak hozzá, mindkét kategória 0,42 százalékponttal. Az élelmiszerek és élvezeti cikkek árának emelkedése 0,38 százalékponttal növelte az inflációt, az energiaárak pedig 0,83 százalékponttal csökkentették.

Az Európai Unió 27 tagállamában júliusban 0,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a júniusi 0,8 százalék után. Júliusban a legmagasabb éves inflációt Magyarországon regisztrálták, 3,9 százalékot. Lengyelországban 3,7 százalék, Csehországban 3,6 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedése júliusban.

Deflációt regisztráltak viszont Görögországban, ahol átlagosan 2,1 százalékkal csökkentek az árak, illetve Cipruson 2 százalékkal, Észtországban pedig 1,3 százalékkal csökkent az éves fogyasztói árindex.

Tavaly júliusban 1,4 százalék volt az infláció az EU-ban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.