Bejött a jegybank lépése

Népszerű lett az új jegybanki eszköz: a pénzintézetek nagy mennyiségben tettek rá ajánlatot, amelyeket a jegybank mind elfogadott. A forint árfolyamát a lépés elvileg erősíti, rövid távon azonban a piaci turbulenciák hatásai erősebbek lehetnek.

Fellegi Tamás Péter
2020. 04. 03. 11:30
null
Borús idők. A szerdai bejelentés után sokat erősödött a forint Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán hirdette meg az új jegybanki eszköz, a bankoknak nyújtott egyhetes betét bevezetését, és csütörtökön meg is történt az első aukció. Ennek során összesen 655 milliárd forint értékben nyújtott be ajánlatot 17 bank, ezeket az MNB mind befogadta. A jegybank a továbbiakban hetente fogja megtartani a tendert, és az eszközt mindaddig aktívan használja, amíg a likviditási folyamatok indokolttá teszik. Az egyhetes betéti eszköz fix kamatozású és a 0,9 százalékos alapkamatot fizeti.

Ez óriási változást jelent, hisz a bankoknak eddig csak az egynapos jegybanki betét állt rendelkezésükre –0,05 százalékos kamattal, most pedig 0,9 százalékon, egyelőre igényeik szerint helyezhetnek el pénzösszegeket az új egyhetes betétben. Ezzel értelemszerűen a rövid lejáratú hitelek bankközi szintje is megemelkedik nagyjából erre a mértékre, ami a korábbi fél százalék alatti szinthez viszonyítva jelentős növekedés.

Borús idők. A szerdai bejelentés után sokat erősödött a forint
Fotó: Kurucz Árpád

Az eszköz bejelentése után szerdán nagymértékben erősödött a forint a korábbi gyengülés után, csütörtökön viszont erős változékonyság jellemezte az árfolyamot: a magyar fizetőeszköz többször megfordult 359 és 365 között az euróhoz viszonyítva.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője lapunk kérdésére azt mondta, hogy a lépés normális körülmények között jelentős forinterősödést válthatna ki, azonban a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások és piaci turbulenciák ezt felülírhatják. Az elemző hozzátette: olyan valuták is rendkívüli változékonyságot és időnként heves gyengülést produkálnak, mint a norvég korona vagy az ausztrál dollár, miközben csütörtökön maga az amerikai dollár is irracionálisan viselkedett: az elképesztően rossz munkanélküliségi adat után hevesen erősödni kezdett.

A szakember szerint a világban most rengeteg pénz fordul meg, miközben óriási befektetői mozgás, átrendeződés zajlik. Suppan Gergely példaként említette, hogy egy-egy amerikai államkötvény-kibocsátás akár több tíz milliárd dollár értékű lehet. Ez azonban nem a megszokott módon történik, mivel a példa nélkülinek tekinthető jelenlegi helyzetben a befektetők is kapkodnak, gyakran irracionálisan viselkednek, ezért még a nagyobb devizák mozgása is teljesen meglepően alakul, nemhogy a kisebbeké, mint a forint, a cseh korona és a lengyel złoty.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.