A Tesla részvénye bekerül a legnagyobb tőzsdeindexbe

Egyre nő az óriás cégek súlya az S&P 500 indexben, de ezt itthon a BUX esetében már megszokhattuk.

Fellegi Tamás Péter
2020. 11. 17. 13:50
null
Fremont, 2020. március 19. A Tesla amerikai elektromosjármû-gyártó üzeme a kaliforniai Fremontban 2020. március 18-án. Az új koronavírus járványa miatt az illetékes megyei hatóság elrendelte, hogy a lakosság csak a legszükségesebb esetekben hagyja el az otthonát, ám a Tesla ennek ellenére nem áll le a gyártással, csak 10 000-rõl 2500-ra korlátozza a dolgozóinak létszámát. MTI/EPA/John G. Mabanglo Fotó: John G. Mabanglo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta esedékes a Tesla felvétele az 500 legnagyobb, amerikai tőzsdéken forgó céget tömörítő S&P 500 indexbe, hisz már egyenesen a 10 legnagyobb cég között van az elektromos autógyártó. De ennek feltétele volt, hogy a vállalat négy negyedéven át nyereséges legyen. Nos, ez már az előző felülvizsgálatkor is teljesült, azóta az ötödik nyereséges negyedév is megvan, és most végre megszületett a döntés, hogy december 21-én, hétfőn az index tagja lesz a részvény.

Az indextagság általában nem okoz túl nagy változást, de sokszor áremelkedés kíséri az adott részvénynél, miután az indexkövető alapoknak be kell vásárolniuk belőle az indexben betöltött arány szerint. Nos, ez a Tesla esetében nem is kevés: a cég olyan nagyra nőtt, mire bekerült az indexbe, hogy ott komoly arányváltozásokat idéz elő nagy súlya miatt. A hétfői, hivatalos kereskedés utáni piacon a papír ára 13 százalékos emelkedést mutatott, miután a befektetők arra számítanak, hogy az indexkövető alapok vásárlása árfelhajtó hatású lehet a részvénynél, amelynek ára idén már eddig a négyszeresére emelkedett.

A Tesla amerikai elektromosjármű-gyártó üzeme a kaliforniai Fremontban 2020. március 18-án
MTI/EPA/John G. Mabanglo

Az idei évben amúgy is jelentős arányváltozások voltak az S&P 500 indexben: miután a legnagyobb komponensek, a nagy technológiai cégek szerepeltek legjobban a járvány időszakában, miközben más szektorokat kerültek a befektetők, így a nagy papírok súlya megnőtt, olyannyira, hogy a kicsik gyengélkedése ellenére is folyamatosan újabb és újabb történelmi csúcsra húzzák az indexet.

Ez a folyamat jó eséllyel csak átmeneti, hisz a járvány után vélhetően újra keresettek lesznek a járvány által sújtott szektorok, a mostani kedvencek pedig kevésbé lesznek menekülőpapírok. A nagy cégek koncentrációja itthon jól ismert jelenség: a BUX 89 százalékát jelenleg három részvény adja, közel 95 százalékát pedig négy.

A Teslának mindazonáltal még alá kell támasztania magas árazását: árbevételben és nyereségben le kell hagynia a világ legnagyobb gyártóit, hisz jelenlegi árfolyamán messze a világ legnagyobb értékű autógyártója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.