Békés megye foglalkoztatási mutatói kedvezőbbek az uniós átlagnál

Az országos adatok is jobbak az európai uniós átlagnál: a gazdasági növekedés 5 százalékos, a foglalkoztatási ráta 70,2, a munkanélküliségi pedig 3,4 százalékos.

Forrás: MTI2019. 10. 01. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békés megyében 70 százalékhoz közelít a foglalkoztatási ráta, a munkanélküliség 4,4 százalékos, ami kedvezőbb az uniós átlagnál – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Békéscsabán.

Bodó Sándor a Békés Megyei Kormányhivatal által szervezett pályaválasztási vásár megnyitóján elmondta: az országos adatok is jobbak az európai uniós átlagnál: a gazdasági növekedés 5 százalékos, a foglalkoztatási ráta 70,2, a munkanélküliségi pedig 3,4 százalékos.

Hozzátette, a kedvező adatok ellenére sok a tennivaló, kiemelt figyelmet kell fordítani egyebek mellett a képzésre. Minél magasabb iskolai végzettsége van valakinek, annál jobbak az elhelyezkedési esélyei – húzta alá.

Miközben az ország középső régiójában lényegében nincs munkaerőtartalék, máshol az elvándorlás okoz gondot. Épp ezért indította el a kormány korábban a munkaerőpiaci reformot – emlékeztetett Bodó Sándor.

Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott hangsúlyozta: a kormány soha nem látott segítséget nyújt a megyének, fontos megmutatni a fiataloknak, hogy érdemes itt maradniuk, érdemes ide visszatérniük. Hozzátette: a Kormányhivatal most szervezi első alkalommal egy időben a pályaválasztási vásárt az ország egyik legnagyobb ifjúsági rendezvényével, a Garabonciás Napokkal.

Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a gazdaságban nagy a szakemberhiány, ezért a szakképzés, és az, hogy minél több fiatal szakmát szerezzen, kulcsfontosságú a gazdasági teljesítmény növeléséhez.

A pályaválasztási vásáron 35 középfokú és öt felsőfokú oktatási intézmény, a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint számos cég képviselteti magát. A kétnapos rendezvényre 3500 általános iskolást várnak, 1900 diákot az előzetesen kitöltött pályaorientációs kérdőívek alapján célzottan kalauzolnak el a munkáltatók standjaihoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.