Belépéskor elfogadjuk a szabályokat

Strandoláskor sem nélkülözhető a kellő körültekintés, hogy kizárólag kellemes élményeket szerezzenek a családok – hívta fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, számos hasznos tudnivalóval együtt.

Magyar Nemzet
2019. 07. 15. 13:21
null
A szülőkön kívül úszómester is ügyel a fiatalokra Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesen tudják, hogy amikor belépnek a strandra, az lényegében olyan, mintha egy webáruházban ikszelnének a vásárláskor: a belépéssel ugyanis elfogadják a létesítmény általános szerződési feltételeit és a házirendet, amely a jegypénztár, az öltözők környékén biztosan ki van függesztve, de a strand internetes oldalán is olvasható.

A Fogyasztóvédők Országos Szövetsége összegyűjtötte azokat a praktikus tudnivalókat, amelyekre a nyár kellős közepén a leginkább érdemes figyelnie a családoknak a tipikus szünidei időtöltés, a strandolás idején. A gyermekek védelme az elsődleges, ezért a szakértők fontos dologra figyelmeztetnek: a gyermekeket a szülők ne hagyják a strandfürdő területén őrizet és felügyelet nélkül, hiszen számos veszély leselkedhet rájuk. Elcsúszhatnak, megsérülhetnek még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is, amelyre különösen figyelni kell a tópartok, folyóvizek mentén kialakított szabadstrandokon. Az előírásokat eleve tanácsos komolyan venni, például hogy a gyógyvizes medencébe a gyermekeket bizonyos korhatár, gyakran 14 év alatt – saját egészségük érdekében – nem szabad beengedni.

A szülőkön kívül úszómester is ügyel a fiatalokra
Fotó: Bach Máté

A víz hőfoka, az alapvető higiéniai előírások, a csúszdák és a medencék megfelelő használatára vonatkozó szabályok a kihelyezett táblákon ugyancsak megismerhetők, és az is, hogy hol található az elsősegélyláda. Megnyugtató szabály, hogy a strandokon rendszeresen ellenőrzik a vízminőséget, aminek főleg nyáron van nagy szerepe, amikor sokan megfordulnak és egyre nagyobb a tömeg a medencékben.

Mielőtt fürdőzni indulnának a családok, a fogyasztóvédők azt javasolják, hogy hagyják otthon azokat az értéktárgyakat, amelyek nem feltétlenül szükségesek a strandoláshoz, és ne vigyenek magukkal annál több készpénzt, mint amennyire szükség lehet. Értékmegőrzőt ugyan lehet használni a strandon, ahová a vendég leadhatja a karóráját, ékszereit, mobiltelefonját, slusszkulcsát, amelyeket érdemes lefotózni a megőrzőben, hogy bizonyítsuk, az értéktárgyakat tényleg leadtuk oda.

Több helyen kedvezményes árakat vehetnek igénybe a nagycsaládok. Ilyenkor javasolt arra ügyelni, hogy ne hagyják otthon a diákigazolványt vagy más iratot, amellyel a kedvezményre való jogosultságot igazolni tudják. Ha van nagycsaládos-kedvezmény, előfordulhat, hogy azt csak akkor kaphatják meg, ha az egy családhoz tartozást a személyi okmányokkal, egyéb papírokkal igazolni tudják.

Előfordulhat, hogy több szolgáltatást kívánunk igénybe venni, mint például a gőzfürdő, szauna, hullámfürdő, jakuzzi, további medencék, elkülönített uszoda- és fürdőrészek használata, masszázs- és kozmetikai szolgáltatások. Ezekről érdemes előre tájékozódni, a látogatásunk napján éppen elérhetők-e vagy például kell-e külön kiegészítő jegyet vásárolni.

Ha a megváltott jegy ellenére az árban benne lévő szolgáltatás nem vehető igénybe, és erről nem is kaptunk előzetesen tájékoztatást, akár kérhetjük az árleszállítást is vagy másféle kompenzációt, adott esetben a későbbi időpontban történő újbóli, ingyenes belépés biztosítását – hívták fel a figyelmet a fogyasztóvédők.

Egyébként is, ha a strandon bármilyen kifogás merülne fel, javasolt azonnal bejelenteni a helyszínen. Jó, ha tudják a szülők, hogy a vásárlók könyvét bármikor kérhetik, ezt általában rendszerint a pénztárnál tartják. Ide írhatják be a stranddal kapcsolatos panaszt: ebben az esetben a vállalkozásnak harminc napon belül válaszolnia kell írásban, akkor is, ha postán vagy e-mailben juttatjuk el a reklamációt. Bármilyen baleset vagy káreset történik, arról mindenképp legyen írásos vagy dokumentálható bizonyíték azért, hogy a fogyasztói jogokat később érvényesíteni lehessen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.