Biosörfőzdét avattak Gyulaváriban

Biosörfőzdét avattak Gyulaváriban pénteken, amelynek tervezett kapacitása évi 100 ezer liter sör lesz.

Forrás: MTI2019. 05. 24. 18:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ráki Zsolt, a magyarországi magánszemélyek tulajdonában álló Körös-Maros Biofarm Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az új sörfőzde kialakítása 200 millió forintba került. Ebből 90 millió forint kormányzati és uniós támogatás, a fennmaradó 110 millió forint pedig saját forrás volt.

A termék kizárólag bioalapanyagokból készül, vagyis minden alkotórésze, alapanyaga ökológiai gazdálkodásból kerül ki, amit szigorú eljárások mentén készült tanúsítások is bizonyítanak – mondta.

A cég elsősorban a magyar piacon, áruházláncoknak, kívánja értékesíteni a sört.

Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztéséért felelős államtitkára az MTI-nek azt mondta, hogy a kormány által kidolgozott vidékfejlesztési programmal az ökogazdálkodók és az élelmiszer-feldolgozók is nagy lehetőséget kaptak.

A kormány 2015-2016-ban mindkét pályázati felhívással lehetőséget adott arra, hogy a vállalkozások forráshoz jussanak. Az ökológiai gazdálkodásban cél, hogy a fejlesztési ciklus végére 60 milliárd forintot lehessen kifizetni. Az élelmiszer-feldolgozás területén pedig a vidékfejlesztési programban összességében „mintegy 200 milliárd forinttal fognak hozzájárulni” a mezőgazdasági termékek minél nagyobb hozzáadott-értékének növelése érdekében – közölte.

Kis Miklós elmondta, hogy a nyár végére várhatóan dönteni tudnak az év első három hónapjában benyújtott támogatási kérelmekről, ami az ökogazdálkodók és élelmiszer-feldolgozók további 50 milliárd forintos támogatását jelentené.

Az államtitkár reményét fogalmazta meg, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusban is rendelkezésre állnak majd ilyen források a gazdálkodóknak. „Nem mindegy ezért, hogy május 26-án többségbe kerülnek-e azok, akik meg kívánják őrizni az agrártámogatásokat és a vidékfejlesztési forrásokat” – szögezte le.

Az 1990-ben alakult Körös-Maros Biofarm Kft. növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozik. Több mint 1600 hektáron folytat bionövény-termesztést, illetve kétezer darabos szarvasmarha-állománya van, fele-fele arányban fejőstehén- és növendékmarha. Évente 6,5 millió liter biotejet állítanak elő, amelynek nagyobb részét kilenc országba exportálják.

A cégcsoport 105 embert foglalkoztat, árbevétele 2017-ben egymilliárd forint volt, 2018-ban pedig már másfél milliárd. Az idei cél ennek az összegnek a stabilizálása – mondta Ráki Zsolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.