Bírói vétó a Jeges-tengeri olajtermelésnek

Magyar Nemzet
2019. 04. 01. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump túlterjeszkedett a hatáskörén, amikor engedélyezte a partmenti kitermelést a Jeges-tenger nagy térségeiben és az Atlanti-óceán mintegy tucatnyi víz alatti kanyonjában – közölte Sharon Gleason alaszkai szövetségi bíró pénteken, miután felfüggesztette az Egyesült Államok elnökének rendeletét. A jogszabály megengedte az olaj- és gázkitermelést a térségben, ám hétvégi sajtóbeszámolók szerint a bíró visszaállította az előző elnök, Barack Obama által életbe léptetett tiltást.

Döntése érvelésében a bíró hangsúlyozta: Barack Obama 2015-ben és 2016-ban hozott elnöki rendeleteinek megfogalmazása azt jelzi, hogy az előző elnök korlátlan időre terjesztette ki a tiltást, következésképpen azokat csakis a kongresszus vonhatja vissza.

Donald Trump 2017 áprilisában vonta vissza elnöki rendelettel elődje két rendelkezését – idézte fel a távirati iroda. Obama összesen 15 377 négyzetkilométeres területet nyilvánított védetté, a tengeri emlősök, a mélytengeri korallok, az értékes halpopulációk és cetek, és nem utolsósorban az alaszkai őslakosok településeinek megóvása érdekében. A Trump-kormányzat nemcsak Alaszkánál, hanem az Egyesült Államok más part menti vidékein is szorgalmazza az offshore kitermelések megindítását. Ám miközben több part menti tagállam ellenzi a kitermelést, az alaszkai politikai vezetők kö­rében a terv széles körű támogatást élvezett, a helyi politikusok ettől remélték a gazdaság motorjának újraindítását.

A Trump-rendelet ellen pert indító Biológiai Sokszínűség Központja üdvözölte az alaszkai bírói döntést. Kristen Monsell, a szervezet ügyvédje szerint ez nagy győzelem az Északi-sarkvidék, annak jegesmedvéi, vadvilága és az ott élő közösségei számára, vagyis a Föld javát szolgáló, teljes mértékben helyes határozat született. Ellenben Erik Milito, az olaj- és gázipar kereskedelmi szövetsége, az Amerikai Olajintézet munkatársa a The Wall Street Journal című lapban arra hívta fel a figyelmet, hogy a döntés az amerikai energiapolitika és a jövőbeni energiatermelés központi fontosságú térségét érinti. Az amerikai belügyminisztérium nem kommentálta az ügyet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.