Bizakodnak a fogyasztók, mert javulnak a kilátásaik

Jelentősen csökkent a fogyasztók inflációs várakozása, akik javulónak érzékelték a nagy értékű tartós eszközök jelenlegi vásárlási lehetőségét is.

Magyar Nemzet
2021. 01. 12. 8:51
null
A spekulatív gabonaárak okozta magas takarmányár miatt fokozatosan emelkedhet a hús ára Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban, a decemberi jelentős csökkenést követően novemberi szintjére emelkedett a GKI fogyasztói bizalmi indexe – közölte a gazdaságkutató.

A bizalmi index értéke az év első hónapjában (–33,8 pont) 4,7 ponttal nőtt, de így is érezhetően elmarad a tavaszi zuhanást követő eddigi, júliusi csúcsától (–26,9 pont), és különösen a járvány előtti –12 pont körüli értékétől. Igaz,

az áprilisi pánikot jellemző –50 pont körüli értékhez képest számottevő a javulás

– állapította meg a GKI, hozzátéve, hogy online felmérést alkalmaznak a személyes interjúk helyett.

Javulónak ítélik anyagi helyzetüket, jövőbeni kilátásaikat a magyarok – Fotó: MTI/Balázs Attila

Januárban a lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását az előző hónaphoz képest közepesen javulónak értékelte, s ezzel összességében az áprilisi esés csaknem 60 százaléka visszaépült.

Kedvező az is, hogy a magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése is valamelyest javult januárban, habár a tavaly áprilisi esés 44 százalékát sikerült ledolgozni. Emlékezetes: az első hullám idején, áprilisban leginkább a munkanélküliségtől való félelem erősödött – ebben a kérdésben a decemberi esést januárban is jelentős romlás követte.

A munkanélküliségtől való félelem még jelentős – Fotó: Bach Máté

A saját jövőbeli megtakarítási képesség megítélése viszont a 2019 nyárközepi értékre emelkedett vissza, és ugyancsak kedvezőbb lett, jelentősen csökkent a fogyasztók inflációs várakozása, akik javulónak érzékelték a nagy értékű tartós eszközök jelenlegi vásárlási lehetőségét is.

A GKI aktuális fogyasztói bizalmi indexe az anyagiak kapcsán is biztató irányba fordult, mivel a lakosság megtakarítási helyzetének megítélése szintén javult januárban az előző hónaphoz képest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.