Biztonságosabb ellátás

Gázszállításról szóló energetikai együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Peter Ziga szlovák gazdasági miniszterrel.

Magyar Nemzet
2020. 02. 22. 12:28
null
A szlovák–magyar összeköttetések fellendítéséről döntöttek Fotó: MTI/EPA/Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gázszállításról szóló energetikai együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Peter Ziga szlovák gazdasági miniszterrel – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A magyar tárcavezető az eseményt köve­tően kiemelte: soha annyi közös építkezés nem zajlott egy időben Magyarország és Szlovákia között, mint jelenleg.

Az energetikai együttműködésről szóló szándéknyilatkozat a két ország közötti gázszállítási infrastruktúra kihasználásának növelését, illetve az érintett felek és a régió energiabiztonságának növelését célozza.

A magyar diplomácia vezetője a dokumentum aláírása után rámutatott: a magyar–szlovák gázinterkonnektor kapacitásának jelentős bővítésével és azzal, hogy két ponton összekötik a két ország magasfeszültségű villamosenergia-hálózatát, egy olyan integrált energiarendszer-kapcsolatot hoznak létre, amely biztonságot teremt arra az esetre is, ha gond lenne az energiaellátással.

A szlovák–magyar összeköttetések fellendítéséről döntöttek
Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Szijjártó Péter közölte: a magyar–szlovák gázösszeköttetés kapacitását mindkét irányba 5,3 milliárd köbméterre akarják növelni, és már nyáron elkezdik a kapacitáslekötési eljárást. A magyar–szlovák interkonnektoron már megindult a gázszállítás, az elmúlt héten napi 9-10 millió köbméter gázt szállítottak a két ország között. Az, hogy 2021-től déli irányból, a Török Áramlaton keresztül nagy mennyiségű energiahordozó érkezik majd Magyarországra, és a fel nem használt mennyiségből Szlovákia irányába készülnek továbbszállítani, mindkét országnak korábban nem létező tranzit­pozíciót jelent.

Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter a sajtótájékoztatón ugyancsak méltatta a két ország közötti rendkívül jó kapcsolatokat, amit az államközi viszonyok mellett a két ország energetikai vállalatainak együttműködése is bizonyít. Ziga ezzel összefüggésben hangsúlyozta a közép-európai országok energetikai együttműködésének fontosságát.

A tegnap aláírt együttműködési nyilatkozatról azt mondta: az egy sokéves igyekezet sikeres betetőzése és az energetikai összeköttetések sorában már a harmadik hasonló, amelyet sikerült tető alá hozni a két ország között az utóbbi években.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.