Biztosítják a kulcscégeket

Elkezdődött az ország működéséhez feltétlenül szükséges vállalatok és a honvédség közötti együttműködés. A Mol már szerzett erről pozitív tapasztalatokat, az atomerőműnél szerencsés helyzet alakult ki.

2020. 03. 20. 13:40
null
Az irányítócsoportokban több rendvédelmi szerv tagjai is részt vesznek Fotó: HM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenegy, a működése szempontjából Magyarországon létfontosságú vállalatnál kezdték el tegnap a munkát a honvédelmi irányítócsoportok – közölte a szaktárca. Ezek feladata, hogy a kritikus infrastruktúrákat működtető cégek üzemelését, biztonságát elősegítsék abban az esetben is, ha a járvány terjedése miatt nehézségekbe ütközne a működésük. Benkő Tibor elmondása szerint összesen néhány száz ilyen vállalat van. A honvédelmi miniszter szerda este a köztelevízióban úgy fogalmazott: az irányítócsoportok – amelyekben a rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai is részt vesznek – nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát, erről a vezérigazgatók tájékoztató levelet kaptak.

Száznegyven vállalatot választott ki a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport. A honvédség által csütörtökön közzétett listán szerepel az összes vízműtársaság, a Magyar Posta Zrt., a jegybank, a nemzeti tulajdonban lévő infokommunikációs és közlekedési vállalatok, a honvédelem cégei, valamint ipari beszállítók, egészségügyi cégek. A kiskereskedelem területéről az Auchan kapott biztosítást, az energetikai cégek között pedig felsorolták a Mavir villamosenergetikai-rendszerirányítót, az FGSZ Földgázszállítót, az MVM-csoportot, továbbá a két legnagyobb kapacitású áramtermelőt, a Mátrai Erőművet és a Paksi Atomerőművet. A nukleáris létesítményben négyfős testület alakult, amelynek fő feladata az információcsere és a működés támogatása – ismertette lapunkkal Kovács Antal, az erőmű kommunikációs igazgatója. – Szerencsés, hogy az akciócsoport vezetője Bana János ezredes, aki civilben az atomerőműben dolgozik, és jelenleg ő vezeti a pandémiás csoportunkat is, vagyis kiválóan rálát a helyzetre. Eddig nem szenvedtünk semmiben hiányt, de adódhat úgy, hogy támogatásra lesz szükségünk az operatív törzstől – mondta Kovács ­Antal. Kiemelte: az erőmű az előírásoknak megfelelően jelenleg is rendelkezik két évre elegendő uránkészlettel, és képes bármilyen külső segítség nélkül is a lakosság és a kórházak, üzemek ellátására. A létesítmény felkészült a vírus további terjedésére is.

Az irányítócsoportokban több rendvédelmi szerv tagjai is részt vesznek
Fotó: HM

A Mol arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a Magyar Honvédség és a rendőrség már napok óta segíti a cég munkáját, ezzel is szavatolva az energiaellátás biztonságát. Abban is segítettek, hogy a külföldről Magyarországon áthaladó több ezer román és bolgár vendégmunkás hazatérésére kijelölt tranzitfolyosót és annak mentén lévő töltőállomásokat felügyelték. A szervek biztosították azt is, hogy a Mol szállítmányai eljussanak Olaszországból és vissza. A kormány valós idejű koordináció­ja érdemben támogatja a társaság zavartalan működését a rendkívüli helyzetben – közölték.

Nincs személyes leolvasás

Az E.On és az Elmű–ÉMÁSZ is felfüggeszti az áram- és gázmérők személyes leolvasását a járványra való tekintettel. A szolgáltatók ezért arra kérik ügyfeleiket, hogy a mérőállásokat SMS-ben, az online felületükön vagy az adott cég applikációján, esetleg telefonon tegyék meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.