Biztosított a fedezet az akciótervre

A családvédelmi akcióterv mind a hét pontjára jelentős fedezetet biztosítana a kormányzat azáltal, hogy minden korábbinál nagyobb összeget irányoz elő a célért 2020-ban.

2019. 06. 05. 11:30
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha már ma is igaz, hogy Európában a nemzeti össztermékhez képest Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások aránya, a kormány további lépéseket tart szükségesnek – olvasható a tegnap előterjesztett 2020-as költségvetés preambulumában. Az írás azt is leszögezi, hogy az előterjesztés összeállítását a családbarát Magyarország elve vezérelte.

Az ambiciózus célkitűzéshez minden korábbinál nagyobb összegek társulnak: a magyar családok támogatására fordítandó 2228 milliárd forint majdnem 224 milliárd forinttal több az idei összegnél, és 1261 milliárddal haladja meg a 2010-es összeget – vagyis a balliberális kormányok utolsó költségvetésével összevetve több mint kétszeresére nőnek egy évtized leforgása alatt a családokra fordított összegek.

A családok támogatásának költségvetése többek között azt jelenti, hogy 2020-tól elérhető lesz a családvédelmi akcióterv összes intézkedése. A már idén július 1-jével elinduló programpontok közül a babaváró támogatásra jövőre több mint 26 milliárd forintot irányoznak elő, amelyből a legnagyobb tételt, húszmilliárd forintot a kamattámogatás tesz ki. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé már használt lakásra is igényelhető hitel kamattámogatása több mint 11 milliárd forintot jelent. A családok meglévő lakáscélú jelzáloghitelének elengedésére szánt összeg 16,5 milliárd forint a költségvetésben, míg a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására több mint tízmilliárdos fedezetet nyújt a jövő évi büdzsé tervezete. A különböző típusú bölcsődeépítésekre mintegy 11 és fél milliárd forintot fordítanak a tervezet szerint.

A 2020-as költségvetésben természetesen már a családvédelmi akcióterv többi, jövőre életbe lépő pontja is szerepel, a négy- vagy többgyermekes édesanyák személyi jövedelemadó alóli mentessége például 22 milliárd forinttal terheli majd a központi költségvetést. Új elemként szerepel a büdzsében az amúgy szintén idén júliustól igényelhető falusi csok: erre 2020-ban hatvanmilliárd forintot szánnak. A támogatás és a kedvező hitellehetőség mellett a kistelepüléseken adó-visszatérítési támogatás is elérhető lesz ötmillió forint összegig az új lakóingatlant építőknek, valamint a régebbi építésű házat felújítóknak és bővítőknek egyaránt.

Ugyanakkor a tervezet szerint a családi adókedvezményre és az első házasok kedvezményére is minden korábbinál nagyobb összeg, 380 mil­liárd forint jut a 2020-as költségvetésből. Fontos elem továbbá, hogy az ingyenes tankönyvellátás a 2020–2021-es tanévtől válik teljes körűvé, ami jövőre csaknem 14 milliárd forintjába kerül az államnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.