Black friday: a biztonság fontosabb, mint az árengedmény

Kevesebb lehet a megtévesztés, amiatt is, mert tudatosabbak lettek a vásárlók, például fizetés előtt tesznek egy ellenőrző kört a többi webáruházban.

2020. 10. 22. 8:39
null
A webes bevásárlást nem akadályozza a pandémia Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudatosabbá váltak a magyarok, és felkészültebbek a kereskedők a covidjárvány második hullámára, ez meglátszik az ünnepek előtt tervezett vásárlásokon. Már érződik a vírusbetörés egyértelmű nyertesének bizonyuló internetes boltok forgalmán, illetve a fogyasztói magatartáson, hogy a hagyományosan nagy akciókkal zajló novemberi black friday, azaz fekete péntek kampány idén a biztonságos vásárlás és a megfontoltabb pénzügyi magatartás jegyében új színezetet kap.

Békés dilemma a vírusmentes időkben egy budapesti plázában. Idén főleg a weben zajlik majd az akcióvadászat Fotó: Bach Máté

Legújabban felmérték a webáruházak eddigi éveinek legnagyobb bevételű eseménye kapcsán a várható trendeket, amiből kiderül, hogy míg tavaly minden harmadik ember vásárolt valamelyik black friday-akcióban, idén a jövedelemveszteségek ellenére a lakosság fele készül erre.

A Reacty Digital és a LogiNet friss, reprezentatív black friday 2020 kutatása rámutat: már az indulás kezdeti jeleit mutató, hetekig tartó kedvezménykampányban átlagosan negyvenezer forintot terveznek költeni a magyarok.

Tévékészülékekért vívott közelharc a brazíliai São Paulóban korábban. Nem tűnik úgy, hogy nagy spórolásra készülnek itthon a magyarok Fotó: REUTERS/Paulo Whitaker

Megosztott a teljes iparágat lázba hozó kereskedelmi esemény: a koronavírus-járvány árnyékában minden ötödik megkérdezett válaszolta azt, hogy csak az online akciók között kutat majd, míg minden negyedik ember a hagyományos áruházakban is akcióvadászatra indul. A legjellemzőbb érv a kizárólagos internetes vásárlók körében, hogy zavaró számukra a tömeg, ezért választják az otthoni rendelést.

Kevesebben lesznek idén a boltokban, ha elharapózik a járvány. Sok lesz az előrehozott fekete péntek Fotó: Reuters

Már nem újdonság, hogy mindent befolyásol a koronavírus, még a black friday várhatóan népszerű termékköreinek listáját is átrendezte. Viszont kedvező, mert tudatosságra utal, hogy az egészségvédelemmel, megelőzéssel, illetve a wellnesszel kapcsolatos ajándékokat az internetezők közel negyede a beszerzési lista élén tartja számon a közelgő karácsonyt tervezgetve.

Ahogy tavaly, novemberben a kiskereskedelmi forgalomban növekedés jöhet. Eközben nem árt ügyelni a biztonságos vásárlás szabályaira
Fotó: Havran Zoltán

Eközben idén is klasszikusan teljesül a divatcikkek toronymagas keresettsége, illetve a játékok, a szórakoztató elektronikai cikkek, a mobiltelefonok, a lakberendezési tárgyak, bútorok, háztartási gépek iránti magas igény a fekete péntek, várhatóan hetekig tartó vásárlási lázában, amelyre több iparág készül. A szolgáltatások közül ugyanis például a szállásfoglalás is nagy arányban kerül majd a kosarakba – vetíti előre a felmérés.

Tavasszal leszakadtak a bezárt butikok, az internetes boltokban pedig megszaladt a divatcikkek keresettsége Fotó: Reuters

A következetesség más téren is megmutatkozik: a vevők háromnegyede az ár-összehasonlító oldalakon méri össze az akciósan kínált termékeket, illetve több weboldalt megnéz a legjobb kedvezmények érdekében. A black friday fogyasztói között van, aki az akció mögötti százalék mértékétől jön lázba, másoknak pedig a kedvenc márkanév jelenti a garanciát arra, hogy valóban kézhez kapja majd a vágyott csomagot.

Nem bízzák a véletlenre: lényegében mindenféle iparcikk, szokványos vagy népszerű használati eszköz részt vesz az akciózásban Fotó: MTI

Azt is megállapították, hogy már kevésbé diktál az árérzékenység: 2020-ra a megkérdezetteknek az lett a legfontosabb, hogy megbízható, ismert helyről vásároljanak az akciós időszakokban. Az akció mértékét csak minden ötödik válaszadó emelte ki fő prioritásként, míg az előbbi feltételt sokkal többen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.