Bodó Sándor: Az újabb adócsökkentés forrásokat hagy a vállalkozásoknál

A kormányzati politika az adócsökkentés révén több forrást hagy a vállalkozásoknál, amelyből a cégek fejlesztésre, bővítésre, bérnövelésre tudnak fordítani – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

Forrás: MTI2019. 07. 29. 11:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH hétfőn közölte, hogy az április-júniusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 511 ezer volt, 36 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek átlagos létszáma 155 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,3 százalék volt, ami újabb rekordnak számít az egy hónappal korábbi 3,4 százalék után.

Az államtitkár kifejtette, az európai uniós és magyarországi fejlesztések kapcsán folyó beruházásoknak jelentős munkaerő igénye van. Az ágazatok között a szolgáltatóiparban óriási az érdeklődés, jól teljesít a feldolgozóipar, az építőipar, ez mind azt jelzi, hogy szükség van a munkaerőre.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy sok ágazatban nincs megfelelően szakképzett munkaerő. Az állam és a munkaadók együttműködésében arra is gondolni kell, hogy megfelelő szakképzést tudjanak biztosítani a szakképzetlen munkaerő számára – tette hozzá.

Rámutatott arra is, hogy a férfiaknál magas a foglalkoztatási mutatószám, a nőknél még van tartalék, ezért számukra olyan környezetet kell teremteni, amely lehetővé teszi munkaerőpiaci elhelyezkedésüket. Példaként említette a családok támogatását, bölcsődék létesítését.

A Pénzügyminisztérium MTI-nek küldött hétfői közleményében kiemelte, hogy Magyarországon elérte a 70 százalékot a foglalkoztatás szintje, miközben a munkanélküliség a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony. A 3,3 százalékos munkanélküliségi ráta azt jelenti, hogy az Európai Unióban Máltával holtversenyben a negyedik legkedvezőbb mutatóval rendelkezik Magyarország.

A kedvező munkaerő-piaci folyamatokat tovább javíthatja a rugalmas foglalkoztatás támogatása, a képzések, átképzések erősítése és a munkaerő-közvetítés hatékonyabbá tétele a járási foglalkoztatási osztályokon.

A kormány által Kelet-Magyarországon indított Munkaerő-piaci reformprogramban – amely a munkaügyi hivatalok átalakításával a még meglévő munkaerő-tartalékot hivatott célzottan a versenyszférába irányítani – már 25 ezer álláskeresőt közvetítettek ki sikeresen a versenyszférába. A kormány célja, hogy a munkanélküliség szintje három százalék alá kerüljön, a még szabad munkaerő-tartalékot aktivizálja, munkába állítsa. A kedvező munkaerő-piaci folyamatok tartósan fennmaradhatnak, amivel megvalósulhat a teljes foglalkoztatottság Magyarországon – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.