Bokrétaünnepség különleges kilátással

Mérnöki bravúrok, Magyarországon korábban nem alkalmazott megoldások segítségével érte el teljes magasságát a Mol új irodaháza a Kopaszi-gátnál.

Magyar Nemzet
2021. 08. 03. 18:08
null
Mol Fotó: molnarpeter.hu Forrás: Mol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bokrétát állítottak a Mol épülő székházának tetejére abból az alkalomból, hogy az épület elérte a legmagasabb pontját. A Kopaszi-gátnál épülő Mol Campus toronyháza 28 emeletes, a legmagasabb szintje feletti járósík pedig 120 méter magasságban van:

itt a közönség számára is nyitott és látogatható kilátóterasz kap helyet.

A kilátóteraszt korona üvegszerkezet veszi körül, ezzel együtt a torony teljes magassága 143 méter.

Az építkezés a tervek szerint halad, jelenleg 62 százalékos készültségi állapotban van, és várhatóan 2022 őszén vehetik birtokba az energetikai cég munkavállalói. Alapkövét 2018 októberében tették le, tervei a nemzetközileg jegyzett londoni Foster + Partners és a magyar Finta Stúdió kollaborációjában készültek.

Zöld irodaház

A toronyépület vasbeton szerkezete elkészült, most indul a korona acélszerkezet szerelése, valamint a pódium épületrészen kezdetét vette az elemes homlokzat szerelése.

A Mol Campus Budapest egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaépülete lesz. Az irodaház energiatakarékossági, környezettudatossági és fenntarthatósági szempontból is a legmagasabb szintet fogja képviselni a BREEAM Excellent és LEED Platinum fokozatok megszerzése érdekében.

Az energiaigényt részben napenergia biztosítja majd, talajszondákkal használnak geotermikus hőenergiát is az épület fűtéséhez és hűtéséhez, emellett pedig az esővizet is hasznosítják. A cél, hogy a lehető legmagasabb dolgozói komfortot a legkisebb ökológiai lábnyom mellett érjék el.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója jelezte: az építkezés a járvány legnehezebb időszakában sem lassult le a fegyelmezett munkavégzésnek köszönhetően. A kivitelezéshez a cég Magyarországon eddig még soha nem látott szakmai megoldásokat, technológiai újdonságokat és anyagokat használt.

A cölöpözési, talajszondázási és alaplemez-építési munkálatok egymással párhuzamosan futottak, ami komoly szervezési és ütemezési kihívást jelentett, különös tekintettel az őszi és téli időszakra.

A bokrétát daruval emelték fel az épület tetejére
Fotó: Mol

A teljes épület alaplemezébe 12 800 köbméter betont dolgoztak be, amely mintegy 2000 mixerautónyi mennyiségnek felel meg: ezzel öt olimpiai medencét lehetne megtölteni. Ebből a mennyiségből a toronyépületrész alatti, 4400 köbméteres alaplemezt egy ütemben, hat rétegben kellett önteni, amelynek teljesítése négy betonpumpa és két tartalékpumpa bevonásával, több mint hatszáz mixerfordulóval, éjjel-nappali betonozással, 42 órás folyamatos munkavégzés mellett több mint ötven mérnök támogatásával sikerült: ez egyedülálló magasépítési bravúrnak számít Magyarországon.

A szerkezetépítés magasiskolája

A toronyépület szerkezetépítésében több szakmai újítást is bevezetett a Market-csoport. Az épület magassága miatt a toronydarukat több ütemben magasították és kötötték ki az elkészült szerkezethez. A legmagasabb toronydaru 165 méter magas, amelynek fülkéjét már lifttel közelíti meg a darukezelő.

A kivitelezési időt jelentősen csökkentette, hogy a torony szerkezeti gerinceként szolgáló két merevítő aknamagot automata kúszózsalurendszerrel építette meg a Moratus Szerkezetépítő Kft. A kétszáz tonna súlyú rendszer kiépítését több hónapos tervezési és szerelési munka előzte meg. A technológia alkalmazása a kivitelezési átfutási időt közel a felére csökkentette.

Fotó: Mol

Magyarországon szintén egyedülálló módon, 120 méter magasságú személy- és teherfelvonót épített a kivitelező, ezzel is segítve a szerkezet- és homlokzatépítési munkálatokat. A homlokzattisztításhoz pedig a torony legtetején egy csaknem nyolcvantonnás daruszerkezet megépítése szerepel a tervek között.

A magasban folyó munka miatt a magyarországi magasépítésben egyedülálló technológiát, úgynevezett automata szélpajzsrendszert kellett alkalmazni, ami a biztonságos munkavégzést és a szakemberek komfortérzetét szolgálja.

Ez összesen mintegy száz tonna zsaluzatból épült meg. A rendszer az épülő tartószerkezet három legfelső szintjét körbeölelve védte a magasban dolgozókat, és hidraulikák segítségével folyamatosan felfelé kúszva követte a szerkezetépítés aktuális készültségi fokát.

A szerkezetépítés számokban

  • Az épület alá 220 százméteres, az épület mellé pedig kilencven 120 méteres talajszondát fúrtak le, összesen csaknem 33 kilométernyit.
  • A teljes székházba több mint 62 ezer köbméter betont dolgoztak be, egynegyedét födémlemezként.
  • A vasbeton szerkezetekbe több mint 6800 tonna betonvasat és 105 ezer folyóméter feszítőpászmát építettek be, szerkezeti acélként több mint 2500 tonnát fognak beépíteni.
  • A homlokzatra a projekt végére összesen 5500 üvegpanelt építenek be.
  • A pódium-épületrész tetőszerkezetén kilencszáz négyzetméternyi napelemet telepítenek.
  • Az épületben összesen egymillió méter kábelt húznak be.
  • A komplexumban hét lépcsőház épül, 2633 lépcsőfokkal.
  • Ugyancsak kiemelt szakértelmet követel majd a mintegy harmincezer négyzetméternyi, speciálisan erre az irodaházra kifejlesztett, magas hatásfokú hűtő-fűtő mennyezet építése. A projekt keretében nemzetközi viszonylatban is egyedi megoldásnak számító, kétszer hajlított homlokzati üvegpaneleket építenek be az irodaházba.

    Ezek közt vannak egyenként húsz négyzetméteres elemek is, amelyek gyártása 16 hétbe telik.

    – Számunkra ez az épület megtestesíti mindazt, ami a fenntartható fejlődéshez szükséges: a hatékony működést, az okos döntéseket, a szaktudást, a technológiai fejlődést és a lelkiismeretes, precíz munkát. Még több tehetséget szeretnénk megszólítani, és folyamatosan bővülő nemzetközi csapattal formálni a régió jövőjét. Ebben nagy segítségünkre lesz Magyarország legkorszerűbb irodaháza – mondta az eseményen Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.