Borúlátóak a cégek

A cégek 74 százaléka kedvezőtlennek ítéli saját vállalkozása üzleti helyzetét a következő hat hónapra vonatkozóan, 37 százalékuk pedig nagyon kedvezőtlen üzleti helyzetre számít a következő fél évben – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerdán az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 03. 18. 19:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a koronavírus-fertőzés gazdasági hatásairól kérdőíves felmérést végez a hazai vállalkozások körében, a legfrissebb gyorselemzés az online, önkitöltős kérdőívet 2020. március 15-ig kitöltő 9035 vállalkozás válaszain alapul.

A megkérdezettek mintegy ötöde úgy véli, hogy nem változik a helyzete, minden az eddigiek szerint alakul, és mindössze 7 százalék számít az üzleti helyzete javulására.

A válaszadó cégek 37 százaléka szerint a koronavírus terjedése inkább rontja, további 48 százalékuk szerint viszont nagy mértékben rontja vállalkozásuk kilátásait.

Ágazati szinten vizsgálva a szálláshely-szolgáltatások és vendéglátás ágazatban kiemelkedően magas, 80 százalék azon cégek aránya, akik a vírus terjedése miatt a kilátásaik nagymértékű romlására számítanak. A szállítás-raktározás területén az ilyen cégek aránya a válaszadók között 59 százalék, a kereskedelemben 47 százalék, az egyéb gazdasági és személyi szolgáltatások esetében 52 százalék, míg a többi ágazatban 40 százalék alatt van.

Az exportáló cégek körében magasabb, 54 százalék azon cégek aránya, amelyek szerint a járványhelyzet nagymértékben rontja a kilátásaikat, mint az exportra nem termelő válaszadók esetében.

Egyelőre nem érzékeli a cége működésében a koronavírus terjedésének hatásait a válaszadók 20 százaléka, ugyanakkor 13 százalékuk már kisebb zavarokat tapasztal. Komoly, a cég működését akadályozó zavarokat jelenleg a válaszadó cégek 25 százaléka tapasztal.

A cégek 86 százaléka számít arra, hogy a cége működését a közeljövőben befolyásolni fogja a koronavírus negatív hatása. A válaszadó cégek átlagosan 3 és fél héten belül számítanak a negatív hatások begyűrűzésére.

A válaszadók nagy többsége, 85 százalékuk nem rendelkezik vészforgatókönyvvel, vagy tervvel a koronavírus terjedéséhez hasonló helyzetekre, 40 százalékuk azonban jelenleg dolgozik ilyenen.

A felmérés szerint a megbetegedések és az esetleges karantén intézkedések munkajogi kezelésére a válaszadó cégek 52 százaléka nem rendelkezik tervvel. A tervvel rendelkező cégek közül a legtöbb válaszadó, 37 százalék az otthoni munkavégzés elrendelését tervezi. A válaszadók közel harmada gondolkozik a fizetés nélküli szabadság elrendelésén.

A válaszadó cégek 34 százaléka támogatná egy olyan alap létrejöttét, amely a válsághelyzetek esetén az átmeneti likviditási zavarok kezelésére alacsony kamatozású hitelt, garanciát nyújtana a vállalkozások számára amellett, hogy a vállalkozás vállalja a létszámtartást, 17 százalékuk támogatna egy ilyen alapot, de nem tartja elvárhatónak a létszámtartást, 14 százalékuk nem támogatná ezt, mivel nem a likviditási zavarokat tartja a legfőbb gondnak. A cégek 13 százaléka egyéb okból nem támogatná egy ilyen alap létrehozását – közölte az MKIK.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.