Bőségesebb a vásárlói kosár

Visszatérőben a járvány előtti szint a lakossági vásárlásokban: a boltok forgalma a nyár végére felkapaszkodott a válsággödör szélére, és júliusban, augusztusban a folyóáras értékesítés már meghaladta az előző évi szintet. Ebben nagy szerepe van a hitelmoratórium jelentette anyagi biztonságnak, a családtámogatásoknak és a munkahelyvédelmi lépéseknek is.

2020. 08. 21. 5:45
null
Tavaszhoz képest nyáron élénkült az élelmiszerboltok forgalma, ősszel az iparcikkeket veszik jobban Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig főként az élelmiszer-vásárlások húzták felfelé az üzletek értékesítését, de augusztus utolsó hetében – a nyaralások után, illetve az iskolakezdés közeledtével – várhatóan az iparcikkek területén is megélénkül a lakossági költekezés, a fogyasztás általános felfutása pedig az ősz során kitarthat – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára megállapította: a hazai kiskereskedelem összességé­ben hamar felpattant az áprilisi mélypontról, május óta megbízhatóan erősödik, vagyis ez a terület – ahogy korábban motorizálta a gazdasági növekedést – a második negyedévtől már fékezte a visszaesést a vírusválságban.

Tavaszhoz képest nyáron élénkült az élelmiszerboltok forgalma, ősszel az iparcikkeket veszik jobban
Fotó: Bach Máté

Mint mondta, a statisztikai hivatal online kasszaadatokon alapuló heti jelentései szerint a negyedik havi mélypont után a boltok eredménye hónapról hónapra kapaszkodott fel a gödör szélére, és nyáron, főként

júliusban és augusztusban a folyóáras értékesítés már meghaladta az előző évi értékeket, leginkább az élelmiszerek területén.

– Az alapanyagok mellett felfelé húzzák a vásárlásokat a webáruházak is, míg az iparcikkekből akadnak még olyan területek – például a ruházat és a híradástechnika – ahol visszafogottabb a költekezés, de ez várhatóan változni fog a szezonváltás, illetve az iskolakezdés közeledtével – mondta Vámos György.

Fotó: Havran Zoltán

Kitért rá: beigazolódni látszik, hogy a koronavírus-járvány miatti megtorpanásban a lakosság számára a legjelentősebb kormányzati intézkedés volt a hitelmoratórium elrendelése, az év végéig halasztott törlesztések ugyanis nem húzzák a családok zsebét, azokét sem, akik elvesztették korábbi munkahelyüket vagy ellehetetlenült a vállalkozásuk – az érintettek a havi részleteket is a megélhetésre fordíthatják.

– Az online kasszaadatok szerint hetek óta összességében folyamatosan nő a kiskereskedelem folyóáras forgalma. Augusztus első hetében az éves növekedés 1,6 százalékos volt, míg

júliusban 3,4 százalékkal hagytunk több pénzt a boltok pénztáraiban az egy évvel korábbihoz képest.

Lényegében június óta jellemző a töretlen növekedés, és immár kevésbé érződik a járvány miatti megtorpanás a fogyasztásban – summázta a főtitkár, megjegyezve, hogy a web­áruházak még mindig nagyon erős forgalmat bonyolítanak, a kereskedelem mérlegét ez a terület is javítja.

Fotó: Bach Máté

Vámos György azt is megemlítette, hogy a lakossági fogyasztás által ösztönzött emelkedés csak akkor torpanhat meg, ha a második hullámban érkező vírust sikerül kordában tartani; ebben hatalmas szerepe van a lakosságnak, a fegyelmezett vásárlói magatartásnak. – A boltokban különösen fontos a maszk viselete, be kell tartani a kötelezettséget, főleg, hogy mivel többet járunk az üzletekbe, többen kerülnek egyszerre zárt térbe – fogalmazott.

Hiába kényelmetlen, az egészséget védi az arc eltakarása
Fotó: Bach Máté

Hozzátette, hogy nem csupán a maszk viselése, hanem más, korábbi védekezőlépés követése is tanácsos lehet, például továbbra is ügyeljenek a vásárlók a megfelelő távolság tartására a kasszánál, a polcok között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.