Bőven van gáz a szezonra

A téli időszakban három forrásra támaszkodik a belföldi gázellátás: a kitermelésre, az importra és a betárolt energiahordozóra – emlékeztetett Kaderják Péter energiaügyekért felelős államtitkár.

2019. 12. 28. 12:24
null
Nagy biztonsággal várjuk a 2020-as fűtési idényt, a teljes kapacitás 263 napra lenne elegendő Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az idei téli fűtési szezonra való felkészülés alatt elsősorban a földgázellátásra fókuszáltunk, tekintettel arra, hogy ezen a területen azonosítottunk kockázatot, az Ukrajna irányából érkező tranzit sérülékenységét – mondta Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár egy tegnapi sajtótájékoztatón. Mint jelezte, a napokban ugyan megszületett az orosz–ukrán megállapodás a tranzit január 1-jei folytatásáról, ám számos kérdés még mindig nyitott a felek között. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára példaként említette azt, hogy még meg kell egyeznie az orosz és az ukrán tárgyalópartnereknek a tranzitdíj mértékéről december 31-ig ahhoz, hogy az orosz földgáz szállítása szomszédunkon keresztül Európa felé zavartalanul folytatódhasson a jövő év első napján. – Bizakodók vagyunk és örülnénk annak, ha ez az útvonal tartósan is megmaradna, hiszen Magyarország legnagyobb betáplálási pontja a beregdaróci. Ha a jövő évtől ez mégis megszűnne, az sem érné meglepetésként a magyar gázellátást, felkészültünk arra az eshetőségre is – hangsúlyozta Kaderják Péter.

A téli időszakban – emlékeztetett az államtitkár – három forrásra támaszkodik a belföldi gázellátás: a kitermelésre, az importra és a betárolt energiahordozóra. Több forgatókönyv elemzése alapján döntött úgy a kormány, hogy a tárolókapacitások teljes kihasználására támaszkodva, a szokásosnál is erősebb lesz a mostani téli felkészülés. Kaderják Péter felidézte, hogy idén először, a fűtési szezon elején érte el a gáztárolók töltöttségi szintje a száz százalékot. Ez több mint 6,3 milliárd köbméter földgázt jelent, amiből 1,45 milliárd köbméter stratégiai, biztonsági készlet.

Nagy biztonsággal várjuk a 2020-as fűtési idényt, a teljes kapacitás 263 napra lenne elegendő
Fotó: MTI/Rosta Tibor

– Jelenleg a Magyarországra irányuló földgázszállítások rendben, a szerződéseknek megfelelően érkeznek, az aktuális adatok szerint a tárolók most, az év végén is 98,5 százalékon állnak. Ez az előző év azonos időszakához képest 2,7 milliárd köbméterrel több, vagyis a tavalyinál 70 százalékkal nagyobb a betárolt energiahordozó mennyisége. Átlagos fogyasztás mellett az országnak 126 napra lenne elegendő, csak a lakosság ellátására pedig 263 napra. Vagyis a 2020-as évnek nagy biztonsággal futhatunk neki a földgázellátás szempontjából – szögezte le az államtitkár, aki újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a betárolt földgázból 850 millió köbméter az orosz Gazprom gázipari vállalaté, amely bérli a tárolóhelyet.

Magyarország a környező államok ellátásában is szerepet vállal, Bosznia és Szerbia jelenleg csak hazánkon keresztül juthat földgázhoz, de a magyar rendszer szerepet kapott Horvátország és Románia téli felkészülésében is, jelezte Kaderják Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.