Bővül a csokot igénylők köre

Amellett, hogy a családi otthonteremtési kedvezményhez igényelhető kamattámogatott hitel használt lakásokra is igényelhető lesz, több könnyítés is életbe lép a támogatás feltételeiben júliustól. A családvédelmi akcióterv nyáron bevezetendő más pontjai is kimondottan az otthonteremtést segítik.

2019. 04. 01. 5:45
null
Használt lakás vásárlásakor júliustól már nem kell a 35 millió forintos felső értékhatárral számolni Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hónap múlva lép életbe a családvédelmi akcióterv négy pontja, amelyek közül három közvetlenül az otthonteremtést segíti. Új elem lesz az akár tízmillió forintos babaváró támogatás, amelyet nullaszázalékos kölcsön formájában tudnak felvenni a 18 és 40 év közötti nők a házastársukkal, s amelyet három gyermek születése esetén vissza sem kell fizetniük.

Bőkezűbb lesz a jelzáloghitel-tartozás mérséklése is: július 1-je után már a második gyermek születésével az állam előtörleszt egymillió forintot a fennálló tartozásból, a harmadiknál négymilliót, s minden további gyermek születésével újabb egy-egymillió forintot.

Használt lakás vásárlásakor júliustól már nem kell a 35 millió forintos felső értékhatárral számolni
Fotó: Mirkó István

Az akcióterv része a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítése is. Jú­liustól a csokhoz kérhető kamattámogatott kölcsönt új és használt ingatlanra egyaránt lehet igényelni, a kétgyermekesek legfeljebb 10, a legalább háromgyermekesek akár 15 millió forintot kaphatnak így.

A csoknál ugyanakkor nemcsak bővítésről van szó, hanem több eddig meglévő feltétel könnyítéséről is. Ezek közé tartozik, hogy szintén júliustól eltörlik a felső értékhatárt használt lakásnál.

A 35 millió forint forgalmi értéknél meghúzott szint megszüntetése már csak azért is életszerű, mert a kedvezmények együttes igénylésével (babaváró támogatás, csok, csokos hitel) egy háromgyermekes vagy ennyi utódot tervező pár akár 27,2 millió forintot kaphat használt lakás vásárlására, amelyből adott esetben csak 15 milliót kell visszafizetnie – s ez utóbbit is a hiteltartozás csökkentett összegével.

Nem beszélve arról, hogy a csok méretbeli feltételeinek megfelelő lakások Budapesten zömében már 35 milliónál többért cserélnek gazdát.

A leendő kérelmezők köre bővül azzal, hogy júliustól nemcsak a valamely uniós tagállamban, hanem a bárhol külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszony beszámítható lesz a magyarországi lakásvásárláshoz – természetesen csak akkor, ha magyar állampolgárról van szó. Kiterjesztik a csokot azokra a szülőkre is, akik gyermekük után otthongondozási díjra jogosultak.

Fontos változás lesz az építkezésre fordítandó csok esetében, hogy ha statikailag a szakértő is rendben találja, akkor a meglévő alapra is felépíthető az új ház. Jelenleg csak akkor számít valami új építésnek (és csak abban az esetben vehető igénybe a kiemeltebb támogatási összeg), ha új alapozásról, a korábbi ingatlan teljes elbontásáról van szó.

Lakóparkban vásárolt lakás esetében lehet nagy könnyebbség az a módosítás, hogy a csok mellé igényelhető hitelt nem csak utófinanszírozással, vagyis a használatbavételi engedély megszerzése után lehet felhasználni.

A kölcsönt júliustól az építkezés megkezdésével folyósítják – igaz, akkor még piaci kamattal számítva.

Ez esetben a kölcsön a használatbavételi engedély megszerzése után válik kamattámogatottá. Újdonság, hogy értékkülönbözetre tekintet nélkül fog járni a támogatás. Jelenleg a család öt éven belül eladott korábbi ingatlanát még számításba veszik, s a támogatást csak a két adásvétel különbözete után számítják ki.

Változik az is, hogy teljes összegben járhat majd a csok azoknak az igénylőknek, akik 2011 után kaptak valamilyen lakáscélú támogatást, de azt visszafizették már az új csok igénylésétől számítva legalább öt évvel korábban.

A Magyar falu program részeként szintén július 1-jétől vezetnék be az úgynevezett falusi csokot, amelynek részletszabályai még nem ismertek. Ennek lényege az, hogy a legfeljebb ötezer lakosú, csökkenő lélekszámú településeken használt ingatlan vásárlására, bővítésére és felújítására is felhasználható lesz a csok új lakásra szóló kiemelt összege.

Ebből vásárlásra ötmilliót lehet felhasználni, a fennmaradó ötmillió forintot az ingatlan felújítására vagy bővítésére fordíthatja a család.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.