Bővül a támogatási program

Eredményes a nagyvállalatok beruházásait támogató program, amelynek részeként 160 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon.

Magyar Nemzet
2019. 05. 03. 9:41
BALAICZ Zoltán; VÍGH László; HERNÁDI Zsolt; VARGA Mihály
Hernádi Zsolt (középen) közölte: a Mol előtérbe helyezi a környezetbarát termékek gyártását Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredményes a nagyvállalatok beruházásait támogató program, amelynek részeként 160 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon. Ezért a kormány kiterjeszti ezt a lehetőséget a nagy- és kiskereskedelmi ágazatokra is – jelentette be tegnap Varga Mihály a Mol új gumibitumen-üzemének alapkőletételén Zalaegerszegen. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: meg kell őrizni a gazdaság válságállóságát, amelynek egyik biztosítéka maga a olajcég, illetve a vállalat fejlesztése. Ehhez a kormány 750 millió forintot biztosított. – Az üzem megépülése hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarországon is jobb minőségű utak épüljenek. A beruházás ráadásul teljes mértékben hazai fejlesztésen alapul – ismertette.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy miközben az Európai Unióban és a világgazdaság egészében fokozatos lassulás figyelhető meg, a magyar gazdaság egyre jobban teljesít. A növekedés üteme csak Írországban, Máltán és Lengyelországban volt magasabb, mint nálunk, míg a 3,6 százalékos munkanélküliségi ráta a harmadik legalacsonyabb a közösség tagállamai között. A miniszter utalt a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legutóbbi éves jelentésére, amely megerősítette, hogy az itt működő külföldi vállalatok továbbra is elkötelezettek az ország mellett, elégedettek a gazdasági környezettel és a növekedést támogató kormányzati lépésekkel.

Hernádi Zsolt (középen) közölte: a Mol előtérbe helyezi a környezetbarát termékek gyártását
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Meg kell védeni az elmúlt években elért eredményeket, ezt a célt szolgálja a már elfogadott versenyképességi program, a családvédelmi akcióterv és a kidolgozás alatt álló gazdaságvédelmi akcióterv is – magyarázta Varga Mihály. A támogatási program kiterjesztése is segítséget jelent. Annak részeként az új technológiák bevezetésére, a versenyképesség javítására, az adó- és járulékbevételek növelésével járó beruházásokra eddig 110 szerződést kötöttek, amelyek révén 2300 új munkahely jött létre az országban.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója az eseményen a többi között arról beszélt, hogy az új üzemben 2020-ban indul el a termelés. Évente húszezer tonna gumibitument állítanak elő, amelyhez háromezer tonna, félmillió darab használt gumiabroncsra lesz igény. Ez évente kétszáz kilométernyi, hosszabb élettartamú, alacsonyabb zajterhelésű burkolat, biztonságosabb közlekedést lehetővé tevő útszakasz aszfaltozására elegendő – részletezte Hernádi a távirati iroda tudósítása szerint. Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz–KDNP) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a zalai megyeszékhely egyik legfontosabb vállalata az 1952-ben létrehozott Mol olajfinomító. A mostani bővítés jól illeszkedik a város gazdaságfejlesztési programjához, amelynek révén 2014 óta négyezer új munkahelyet hoztak létre Zalaegerszegen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.