Bővülhet a minősített termékek köre

Folyamatosan bővíti az úgynevezett fogyasztóbarát pénzügyi termékek palettáját a Magyar Nemzeti Bank. Legutóbb, idén januárban jelentek meg a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök, a következő pedig a hasonló minősítési kategóriába sorolható folyószámla lehet.

Horváth Éva
2021. 02. 27. 8:15
3D Rendering open home door
Hiába van lakásbiztosítása, ha az már évek óta elavult Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máig három pénzügyi terméknél vezette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fogyasztóbarát jelzést, ami kiszámíthatóságot, biztonságot, egyszerű igénylést és kedvező árazást jelent. Elsőként minősített fogyasztóbarát lakáshitelt, majd minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást, idén januártól pedig minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönt igényelhetnek a hazai ügyfelek. Már egy ideje azonban arról is keringenek hírek, hogy mindezek után a lakossági folyószámlákra is megpályázhatóvá teszi az MNB a fogyasztóbarát minősítést – írja legfrissebb összeállításában a Bank360.hu. Ezeket az információkat két bank, az MKB Bank és a Budapest Bank is megerősítették a szakportálnak azzal, hogy elárulták: vizsgálják a minősített fogyasztóbarát folyószámla bevezetésének lehetőségét.

Lapunk kérdésére az MNB megerősítette, hogy jelenleg is dolgozik a fogyasztóbarát minősítési rendszerhez kötődő termékkör bővítésén.

Ennek részeként folyamatosan egyeztetnek a pénzügyi piacok szereplőivel egy fizetési számla minősítési keretrendszer piaci bevezetésének lehetőségéről. Mint a jegybanknál fogalmaztak, ezt követően az MNB megfelelő döntéshozó fórumai hagyják jóvá azt az új minősítési rendszert, a végleges részletek pedig azt követően lesznek ismertek a piaci szereplők számára (is), miután az MNB bejelenti az újabb minősítési pályázati kiírását.

Az MNB minősített termékei között fogyasztóbarát lakásbiztosítást már öt biztosító kínál – vette számba a Bank360.hu. – Az Union Biztosító konstrukciói után a Wáberer és a KÖBE biztosításai nyerték el a kvalifikációt, majd a Groupama pályázott sikerrel, legutóbb pedig a Colonnade ­Insurance biztosítása kapta meg zöld jelzést.

Az MNB a piacon elsőként a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt vezette be, amelyet a otthonbiztosítás követett
Fotó: 123RF,

A jelzáloghitelt kínáló bankok közül a Budapest Bank, a CIB Bank, az Erste Bank, a K&H, az MKB, a Takarékbank, az Unicredit Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank már elérhetővé tette a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt. Minősített fogyasztóbarát személyi hitelt jelenleg hat pénzügyi intézmény kínál: a Budapest Bank, az Erste Bank, a Takarékbank, az OTP Bank, a Cofidis és a Cetelem. A CIB Bank, a Sberbank és az Unicredit Bank pedig arról tájékoztatta a Bank360-at, hogy már dolgoznak a pályázaton: az Unicredit tavasszal tervezi kínálni a kölcsönt, a Sberbank ekkor fog pályázni, a CIB Bank pedig a közeljövőre teszi a feltételeknek való maradéktalan megfelelést. Ez utóbbi konstrukcióknak azonban nem csak az árazás és az átláthatósági elvárások tekintetében kell teljesíteniük a feltételeket, hanem esetükben 2021 közepétől lehetővé kell tenni az online igénylést is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.