Brexit: a magyar termékek fontos piaca marad az Egyesült Királyság

Jelentősen, közel ötszörösére – nyolcvan százalékra – növelte a kormány a vidékfejlesztés kiegészítő támogatását.

Magyar Nemzet
2021. 02. 04. 19:50
NagyIstván és Paul Fox
Nagy István agrárminiszter és xxx, az új brit nagykövet a brexit ellenére a vám- és kvótamentesség megmarad hazánk és az Egyesült Királyság között Fotó: Pelsőczy Csaba Forrás: Agrárminisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország és Nagy-Britannia közös érdeke a versenyképes agrárium erősítése a brexit után is – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter, aki bemutatkozó látogatáson fogadta csütörtökön Paul Foxot, az Egyesült Királyság budapesti nagykövetét.

Az egyeztetésen a tárcavezető és a brit nagykövet egyetértettek abban, hogy a gazdasági kapcsolatok területén a vám- és kvótamentes kereskedelem megvalósítása a cél a britek uniós tagságának megszűnését követően – közölte az Agrárminisztérium.

Az Egyesült Királyság a jövőben is fontos piaca marad a kitűnő minőségű magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeknek.

A találkozón a felek egyetértettek az élelmiszer-előállítás hatékonyságának további javításában és a versenyképesség növelésében. Ehhez nélkülözhetetlen a legújabb mezőgazdasági technológiák alkalmazása.

Nagy István agrárminiszter és Paul Fox brit nagykövet szerint fontos, hogy a brexit után is megvalósuljon a vám- és kvótamentesség
Fotó: Pelsőczy Csaba / Agrárminisztérium

Nagy István reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a két ország együttműködését erősítő úgynevezett Lánchíd Fórumon a mezőgazdaság és az élelmiszeripar legfontosabb kérdései is napirendre kerülnek. Hangsúlyozta:

Az ellátás biztonsága, a termékek szállítása és a kereskedelem további fejlesztése mindkét ország közös érdeke.

Nagy István az uniós Közös Agrárpolitikával (KAP) kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánk egyetért a célkitűzésekkel, a megvalósítás gyorsaságát és ütemezését azonban átgondolandónak tartja. Kiemelte:

A vidékfejlesztési pilléren keresztül érkező forrásokat a kormány a korábbi évek 17,5 százalékos támogatása helyett nyolcvan százalékkal egészíti ki. Az intézkedések célja a beruházások támogatása, valamint a magyar vidék és a helyi gazdaságok versenyképességének javítása.

A miniszter felhívta a diplomata figyelmét a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre is: az oktatás és a kutatás területén számos olyan lehetőség van, melyekkel összefüggésben további együttműködési lehetőségek adódhatnak a két ország között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.